România riscă să piardă miliarde de euro de la UE

România riscă să piardă miliarde de euro de la UE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisarul european Corina Creţu a avut o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, în care a atras atenţia că România este pe cale să piardă miliarde de euro din bani europeni, pentru că nu ştie să absoarbă aceste fonduri, relatează ProTV.

Într-o conferință de presă susţinută la Palatul Victoria alături de Viorica Dăncilă, europarlamentarul a declarat că România a reuşit - din august 2017 şi până astăzi - să cheltuie doar un miliard de euro din cele 20 de miliarde pe care le are la dispoziţie. "S-au recuperat paşi pierduţi anterior, dar chiar şi aşa ritmul nu trebuie scăzut, din punctul nostru de vedere, dimpotrivă. Ştiţi bine că România are o alocare din fondurile pe care le coordonez de 20 de miliarde de euro. Un miliard a fost plătit din august până acum, iar 2,8 miliarde sunt alocate pe proiecte retrospective, proiecte de drumuri care ar fi trebuit să fie terminate în perioada financiară anterioară", a spus Corina Creţu.

Comisarul european a avertizat-o pe Viorica Dăncilă că România riscă să piardă fonduri importante de la Uniunea Europeană. Cele mai mari întârzieri sunt în domeniul transporturilor şi la spitalele regionale. "Din punctul nostru de vedere, i-am spus doamnei prim-ministru că, dacă anul acesta nu se vor face eforturi majore, România riscă să piardă fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut", a declarat Corina Creţu.

Comisarul pentru dezvoltare regională a venit în România imediat după învestirea Guvernului Dăncilă, pentru a discuta despre fondurile europene. "Am discutat despre proiectele aflate în lucru şi evident despre problemele şi riscurile cu care România se confruntă", a spus Corina Creţu.

Se discută condiţionarea fondurilor europene

Comisarul european a recunoscut că la Bruxelles se ia în calcul condiţionarea alocărilor de fonduri de respectarea statului de drept, în ţările beneficiare. Reacţia Corinei Creţu se încadrează astfel în linia declaraţiilor făcute de un alt comisar, cel pentru Justiţie, care arăta recent că este "foarte logic" să "existe o garanţie privind un sistem judiciar independent şi respectarea statului de drept". "Ceea ce se discută la ora actuală, şi nu este legat neapărat de România, este introducerea unei condiţionalităţi legate de acordarea de fonduri europene şi statul de drept. Dar asta după 2020. La ora actuală, nu am nicio prevedere legală prin care să nu acord fonduri europene. De pildă, într-un ziar german, am fost criticată pentru că am aprobat un proiect pentru extinderea metroului din Varşovia, având în vedere derapajele care există în acea ţară. Polonia, dacă ar merge la Curtea Europeană de Justiţie, ar câştiga", a declarat Corina Creţu, la Europa FM.

Citit 1534 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2018 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.