Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
1 comentariu

În multe cazuri, salariile din sistemul public le depăşesc pe cele din mediul privat pentru specializări ori calificări identice. Şi, de multe ori, la privat se munceşte mult mai mult, chiar dacă salariul e mai mic.

După aplicarea noii legi a salarizării, unor bugetari li s-au mărit salariile brusc, în timp ce la privat creşterea se face, de cele mai multe ori, doar în funcţie de performanţă. Oamenii de afaceri spun că angajaţii lor sunt tentaţi să treacă la stat, pentru că stresul e mai mic, iar programul de lucru mai scurt, relatează PRO TV. Cu toate acestea, cei din privat produc în majoritate covârşitoare banii României. Salariile din privat sunt stabilite în general de legea cererii şi a ofertei de pe piaţă. Chiar dacă antreprenorii ar vrea să dea mai mult, uneori nu au de unde. La stat, salariile sunt majorate de politicieni, dar sunt plătite tot de mediul privat, se plâng patronii, pentru că, atenţie, mediul privat produce 80 la sută din produsul intern brut (PIB) al României. 
„Oamenii din sectorul privat pleacă în sistemul de stat. Un inginer constructor de birou în privat era plătit cu 6.000 de ron, iar în public i-au oferit 9 mii de lei şi s-a mutat, e foarte interesant cât vor costa construcţiile în domeniul public cu astfel de salarii şi cât vor costa în raport cu cele făcute în sectorul privat care încearcă să lupte cu astfel de salarii″, a declarat Florin Pogornaru, președinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, citat de PRO TV.
Potrivit postului de televiziune, un contabil din Târgu Jiu angajat într-o instituţie de stat are un salariu de bază de 5.339 de lei net, unul din privat - între 3.000 şi cel mult 5.000 de lei net. Arhitectul şef din Focşani, de exemplu, câştigă peste 12.000 de lei brut la stat. Arhitecţi cu pregătire şi experienţa similară, angajaţi însă în privat, nu câştigă nici pe departe atâţia bani în fiecare lună. Ba chiar unii dintre ei se mulţumesc şi cu 3.000 de lei brut. Iar în Mureş un consilier juridic ce lucrează pentru stat primeşte lunar un salariu de 2.884 de lei net. La privat, pentru aceeaşi funcţie, salariul este similar, dar stresul acuzat e mult mai mare. Chiar dacă cele mai mari salarii din România sunt luate de cei cu funcţii de conducere din sistemul privat, statul conduce acum în ceea ce priveşte media salariaţilor.
Conform datelor oficiale publicate pe site-ul Primăriei, la Cluj Napoca un paznic primeşte un salariu de bază cuprins între 2.400 şi 3.000 de lei, în funcţie de vechime. La această sumă se adăugă şi alte sporuri. Site-ul AJOFM este plin de anunţuri ale firmelor care caută agenţi de pază, însă la privat salariul oferit este puţin peste minimul pe economie, relatează PRO TV.

Citit 3966 ori Ultima modificare Vineri, 09 Februarie 2018 19:25

1 comentariu

  • postat de Paznicul de la primarie nu este vinovat ca locurile de la privat nu-s atractive Sâmbătă, 10 Februarie 2018 23:00 109.102.130.*** Link la comentariu
    9
    3

    Pe de alta parte, 3000 de lei pe luna nu este o suma exagerata. Haideti macar acum dupa 28 de ani de tranzitie sa invatam sa cautam solutii in loc de vinovati

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.