Comisia Europeană prevede deficit excesiv pentru România

Comisia Europeană prevede deficit excesiv pentru România
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La câteva zile după ce vicepremierul Viorel Ştefan a dat asigurări că România îşi va menţine deficitului bugetar în limita de 3%, nivel la care Comisia Europeană aprinde beculeţul roşu, Bruxelles-ul prezintă cifre care ar trebui să ne pună pe gânduri. Deficitul bugetar ar urma să fie în acest an 3,4% din PIB, anunţă Digi 24.

Comisia Europeană (CE) a menţinut estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se aşteaptă la un avans de 3,9%, potrivit Agerpres.ro. Înăsprirea graduală a politicii monetare, ca răspuns la presiunile inflaţioniste şi la adâncirea deficitului, ar putea atenua perspectiva pentru investiţiile private. De asemenea, investiţiile per ansamblu ar putea fi afectate dacă Executivul va reduce şi mai mult investiţiile publice, pentru a-şi îndeplini ţintele de deficit. Într-un sens mai larg, incertitudinile privind politicile guvernamentale ar putea afecta creşterea economiei, avertizează Comisia Europeană.
PIB-ul României a crescut cu 6,9% în 2017, un record post-criză, datorită boom-ului în consumul privat, stimulat de măsurile de relaxare fiscală, inclusiv reducerea impozitelor indirecte şi creşterea salariilor în sectorul public. Creşterea ar urma să-şi reducă viteza în 2018, dar va rămâne robustă. Consumul privat ar urma să încetinească anul acesta, deoarece creşterea nominală a salariilor se moderează, iar majorarea inflaţiei afectează venitul disponibil real, dar va rămâne principalul motor al creşterii economiei. Totuşi, investiţiile se vor întări probabil în acest an, datorită sporirii gradului de implementare a proiectelor finanţate cu fonduri europene, conform previziunilor economice intermediare din vara anului 2018, publicate, ieri, de Executivul comunitar.
Înăsprirea condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă, împreună cu o creştere de 16% a salariului minim în februarie 2017 şi majorarea substanţială a salariilor în sectorul public au dus la o accelerare a creşterii salariilor. Avansul ar urma să continue şi în 2018, deşi într-un ritm mai lent, pe fondul majorării suplimentare a salariilor în sectorul public şi a creşterii de 9% a salariului minim în ianuarie, previzionează CE. Importurile ar urma să continue să crească mai rapid decât exporturile în 2018 şi în 2019, iar deficitul de cont curent se va adânci la 3,6% din PIB anul acesta şi la 3,9% din PIB anul viitor.
După doi ani consecutivi de scădere a preţurilor de consum, inflaţia a revenit în teritoriu pozitiv în 2017, deşi a fost atenuată de reducerea ratei TVA şi a accizelor la combustibil. Inflaţia a început să accelereze în semestrul doi, iar CE estimează că rata inflaţiei va creşte la 4,2% anul acesta şi va încetini la 3,4% anul viitor.
"Referitor la deficitul bugetar pentru 2018, acesta, cu siguranţă, se va situa sub obiectivul de 3% din PIB, în conformitate cu tratatele Uniunii Europene. Totodată, ajustarea deficitului structural în vederea atingerii obiectivului pe termen mediu este planificată să înceapă din 2019", a declarat Viorel Ştefan.
Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene prevede o limită a deficitului bugetar pentru statele membre de 3% din PIB şi un nivel al datoriei publice în PIB sub 60%.

Citit 1145 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2018 18:35

1 comentariu

 • postat de dgi
  Vineri, 13 Iulie 2018 15:47
  82.208.137.***
  Ceea ce vede o lume intreaga nu vede si Guvernul Romaniei. Din pacate masurile care au ca scop inmultirea votantilor PSD-ALDE-Minoritati-UDMR omoara toti cetatenii romaniei. Cum doar jumatate din angajatori au marit salariul cu valoarea taxelor incluse in acesta de catre guvern, asta inseamna ca o jumatate din salariati au salariul mai mic cu aprox. 40% si celalta jumatate fiind formata din cei care si-au pastrat valoarea + bugetarii la care au explodat salariile(la majoritatea dintre ei). In acest fel s-au creeat trei trepte mari de salarii (mai mici, la fel si mult mai mari decat inainte de 2018) care se vor dusmani din ce in ce mai mult, mai ales ca de cele mai multe ori cei care muncesc mai greu au de regula venituri mai mici. Oricum, castigul nemeritat al unor bugetari se transforma in deficit pe baza consumului din import. Cand vor trebui indreptate lucrurile (prin taieri sau majorari/inflatrie)cei mai afectati vor fi tot cei cu veniturile mici. Cat de "convins sa fii sa votezi aceeasi "grupare" la urmatoarele alegeri vazand problemele ceeate de acestia? Sau poate a ajuns statul paralel si la Bruxelles si il controleaza? Desteapta-te romane.....
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.