România în anul Centenarului. Un procuror a amendat polițiștii care l-au oprit în trafic

România în anul Centenarului. Un procuror a amendat polițiștii care l-au oprit în trafic
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un procuror din Slobozia a amendat doi polițiști cu câte 5.000 lei pentru că a întârziat la serviciu din cauza lor, ei oprindu-l în trafic întrucât a depășit viteza legală și avea ITP-ul expirat. Procurorul spune că amenda este o măsură ca polițiștii să înțeleagă gravitatea reținerii unui magistrat.

Procurorul Mihai Laurențiu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, a decis să amendeze, la începutul lunii noiembrie, doi agenți de poliție care l-au oprit în luna iulie în trafic. Potrivit ordonanței semnată de procuror, obținută de MEDIAFAX, autospeciala de poliție l-a oprit în trafic pentru că a depășit viteza legală și avea ITP-ul expirat, iar toată procedura de amendare și de îndepărtare a plăcuțelor de înmatriculare l-a făcut pe acesta să întârzie la parchet.

„Neaplicarea unei amenzi aspre ar crea un precedent periculos, facilitând nu doar autorilor, dar și altor polițiști de rea credință, prin puterea exemplului cu pretextul sancționării unor contravenții, comiterea unor abuzuri similare împotriva altor magistrați, intimidarea magistraților sau, de ce nu, comiterea unor fapte similare împptriva oricărîr cetățeni, iar acest risc trebuie preîntâmpinat printr-o reacție promptă. Dacă am admite concluzia contrară ar însemna să acceptăm, pe cale de consecință, ca orice polițist rutier, cu pretextul sancționării contravenționale a unui magistrat, are posibilitatea nu doar să amendeze magistratul în cauză, dar și să-l rețină pe acesta mai mult decât impun procedurile, în scop șicanatoriu, vindicativ, de batjocorire sau chiar în absența acestor scopuri, pe baza manifestării unilaterale de voința și unor justificări ulterioare subiective, oprind, chiar temporar, magistratul de la exercitarea atribuțiilor judiciare, fără ca acesta din urmă să aibă vreo pârghie de sancționare a polițistului în cauză, ceea ce contravine flagrant rolului preeminent pe care legiuitorul l-a conferit magistraților, în salvgardarea ordinii publice și apărării normelor sociale”, se arată în ordonanța prin care polițiștii sunt amendați.

Potrivit documentului, magistratul a fost amendat de către polițiști, la acel moment, cu suma de 2.175 de lei și, pe parcursul întregii proceduri, el ar fi fost ironizat de către agenții care au și tergiversat acțiunea. Procurorul a spus că a întârziat câteva ore la serviciu pentru că polițiștii au refuzat să îl transporte la Parchet, deși se deplasau spre Slobozia.

„În edictarea acestor norme, legiuitorul nu a permis poliției rutiere să-și aroge competențe dincolo de sancționarea contravențiilor rutiere, cu atât mai puțin împotriva unui magistrat. (...) În acest context, ținând cont de gravitate, aplicarea amenzii judiciare în cuantum maxim este o măsură strict necesară, menită să facă lucrătorii de poliție în cauză să conștientizeze gravitatea faptei de a reține un magistrat”, se mai arată în document.

Citit 4756 ori Ultima modificare Duminică, 18 Noiembrie 2018 03:13

2 comentarii

 • postat de Constantin
  Duminică, 18 Noiembrie 2018 13:56
  5.13.176.***
  In ce tara traim?
  Atata timp cat esti la volan nu esti altceva decat participant la trafic rutier adica SOFER nu procuror, nu judecator, nu parlamentar sau orice alta categorie profesionala.
  Sa nu mai vorbim de ITP expirat.
  Soferul/procuror trebuie cu atat mai mult sa respecte legea nu sa o incalce. Si daca trebuia sa ajunga in nu stiu ce locatie in interes de serviciu sa binevoiasca sa plece cu 30-60 minute mai devreme de acasa si sa respecte legislatia rutiera din toate punctele de vedere: viteza, conducere preventiva, ITP, RCA etc...!
  In afara serviciului sau in trafic toti suntem doar SOFERI amatori (punct).
  0
  4
  Raportează
 • postat de Stratul paralel
  Duminică, 18 Noiembrie 2018 08:12
  89.136.2.***
  gravitatea faptei de a opri pesedisti probabil.
  4
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.