Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
1 comentariu

Comunităţile locale vor avea, în 2019, cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat, a anunțat liderul PSD Liviu Dragnea, în contextul nemulţumirilor exprimate, în ultimele zile, de primarii de municipii, inclusiv cei din PSD, care reclamă că primesc fonduri insuficiente şi faptul că nu au fost consultaţi în legătură cu proiectul de buget pe 2019.
"Win-win situation pentru autoritățile locale: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 miliarde de lei). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA", a anunțat Liviu Dragnea, citat de News.ro.
Președintele PSD a spus că niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 de lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor faţă de doar 750 lei înainte. "Primăriile vor opri direct 60 la sută din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40 la sută vor merge la judeţ, din care 20 la sută se vor întoarce la aceleaşi primării, pentru echilibrare. Şi bucureştenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu nouă miliarde de lei mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili faţă de cetăţeni: mai multă chibzuinţă la cheltuielile curente şi mai mulţi bani pentru investiţiile aşteptate de comunitate", precizează liderul PSD.
Primarii de municipii au transmis, ieri, că solicită în continuare o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, după ce, la discuţiile de marţi, au participat doar consilierul acesteia, Darius Vâlcov, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. De asemenea, primarii reiterează ideea că vor alocarea unei treimi din bugetul naţional către autorităţile locale, măsura fiind în acord cu realităţile europene.
La momentul la care Liviu Dragnea a făcut anunțul, primarii marilor oraşe erau încă la discuţii cu premierul Viorica Dăncilă. Şeful Executivului a amânat începerea şedinţei săptămânale de Guvern pentru această întâlnire. La discuţii participau şi consilierul premierului, Darius Vâlcov, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), au ameninţat cu proteste în faţa Guvernului, dacă propunerile nu le sunt acceptate.

Citit 877 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Ianuarie 2019 20:42

1 comentariu

  • postat de ceatean Joi, 31 Ianuarie 2019 11:40 136.255.148.*** Link la comentariu
    1
    5

    emblem psd MINCIUNA. CULMEA CA PRIMARII SINT DUA ASEMANAREA SI CHIPUL INFRACTOULUI CA O SI CRED.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.