Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
1 comentariu

La sfârşitul lunii martie, românii vor putea beneficia de fonduri europene de 100 de milioane de euro pentru montarea de panouri fotovoltaice. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat că s-a prelungit termenul de depunere a dosarelor, pentru că foarte mulţi nu au apucat să facă acest lucru, iar interesul este ridicat.

Procedura prin care oamenii pot primi până la 90 la sută din valoarea totală a unui sistem fotovoltaic este una foarte simplă, relatează Digi 24. Statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă. Această sumă reprezintă până la 90 la sută din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de zece la sută trebuie achitat de către beneficiarul sistemului. „Se pot bucura undeva la 30.000 de proprietari de imobile, 30.000-35.000, depinde de valoarea solicitată la nivel naţional în cadrul programului”, a declarat, pentru Digi 24, Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

De ce documente este nevoie

Pentru obţinerea celor 20.000 lei de la stat beneficiarul trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu, pentru înscriere, cu următoarele documente: cerere de finanţare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară (nu mai vechi de 30 zile), rezultat pentru dreptul de proprietate, şi dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite. „În termen de 90 de zile trebuie să obţină un acord de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, după aceea urmează montajul”, a precizat președintele AFM. Montarea este destul de uşoară pentru cei care au experienţă în domeniu.

E de ajuns energia furnizată de panouri?

Sistemul furnizează energia necesară consumului instant pentru o gospodărie normală, spune Cristian Sanda, reprezentant al unei firme de instalări. Energia produsă de panourile fotovoltaice poate fi monitorizată foarte uşor cu ajutorul unei aplicaţii. Ce se întâmplă cu surplusul de energie? „Îl livrezi în reţeaua naţională, de unde poţi primi şi bani. Va fi plătit de către furnizorul de energie electrică”, a precizat Cristian Sanda. Lista instalatorilor aprobaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu va fi publicată pe site-ul AFM pe 15 martie, iar la sfârşitul lunii martie cei care vor să primească bani pentru panouri vor putea să depună cererile la firmele de specialitate.

Citit 4911 ori Ultima modificare Duminică, 24 Februarie 2019 19:15

1 comentariu

  • postat de MIHAIL Luni, 25 Februarie 2019 15:27 79.116.109.*** Link la comentariu
    0
    0

    FOARTE,FOARTE UTILE INFORMATII,MULTUMIM DOMNISOARA,MULTUMIRI ZIARULUI!!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA!!!

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.