Mircea Geoană va fi secretar general adjunct al NATO
Foto: libertatea.ro

Mircea Geoană va fi secretar general adjunct al NATO
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a fost numit de Jens Stoltenberg secretar general adjunct al NATO, urmând să preia funcţia din luna octombrie a acestui an, potrivit unui anunţ oficial al NATO, conform hotnews.ro.

"Sunt bucuros să anunţ numirea lui Mircea Geoană ca viitor secretar general adjunct al NATO (Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord - n.r.). Este un susţinător ferm al relaţiilor transatlantice şi va aduce experienţa sa îndelungată de politician şi diplomat. Va fi primul român care deţine această poziţie înaltă", a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Mircea Geoană o va înlocui, de la mijlocul lui octombrie, pe Rose Gottemoeller.

"Sunt mândru să fiu desemnat de către secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul secretar general adjunct. Este, deopotrivă, o uriaşă provocare şi o oportunitate de a reprezenta interesele alianţei noastre, care asigură securitatea a peste un miliard de cetăţeni. De-a lungul carierei mele diplomatice şi politice, am promovat legătura transatlantică şi integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziţie cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaştere a importantei contribuţii a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susţinerea politică şi instituţională transpartinice de care s-a bucurat candidatura mea", a scris Mircea Geoană, pe Facebook, imediat după anunţul oficial.

Alegeri prezidenţiale pierdute şi excludere din PSD

Mircea Geoană a candidat la alegerile prezidenţiale desfăşurate în 2009 şi a pierdut în faţa lui Traian Băsescu. Geoană a fost preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) din aprilie 2005 până în februarie 2010, când în locul lui a fost ales Victor Ponta.

Mircea Geoană a fost exclus de Ponta din PSD, în noiembrie 2014, după alegerile prezidenţiale pierdute de Victor Ponta, pe vremea când fostul premier era şef al PSD. Geoană a înfiinţat apoi PSRO. El a fost ambasador al României în SUA şi ministru de Externe (2000-2004) în Guvernul Năstase.

NATO este o alianţă politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente, cuprinde 29 de state din Europa şi America de Nord. Potrivit Wikipedia, alianţa s-a format din state independente, interesate în menţinerea păcii şi în apărarea propriei independenţe prin solidaritate politică şi printr-o forţă militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze şi, dacă ar fi necesar, să răspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. România face parte din NATO de la 29 martie 2004.

Citit 1097 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iulie 2019 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.