Mircea Geoană va fi secretar general adjunct al NATO

Mircea Geoană va fi secretar general adjunct al NATO

libertatea.ro
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a fost numit de Jens Stoltenberg secretar general adjunct al NATO, urmând să preia funcţia din luna octombrie a acestui an, potrivit unui anunţ oficial al NATO, conform hotnews.ro.

"Sunt bucuros să anunţ numirea lui Mircea Geoană ca viitor secretar general adjunct al NATO (Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord - n.r.). Este un susţinător ferm al relaţiilor transatlantice şi va aduce experienţa sa îndelungată de politician şi diplomat. Va fi primul român care deţine această poziţie înaltă", a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
Mircea Geoană o va înlocui, de la mijlocul lui octombrie, pe Rose Gottemoeller.
"Sunt mândru să fiu desemnat de către secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul secretar general adjunct. Este, deopotrivă, o uriaşă provocare şi o oportunitate de a reprezenta interesele alianţei noastre, care asigură securitatea a peste un miliard de cetăţeni. De-a lungul carierei mele diplomatice şi politice, am promovat legătura transatlantică şi integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziţie cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaştere a importantei contribuţii a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susţinerea politică şi instituţională transpartinice de care s-a bucurat candidatura mea", a scris Mircea Geoană, pe Facebook, imediat după anunţul oficial.

Alegeri prezidenţiale pierdute şi excludere din PSD

Mircea Geoană a candidat la alegerile prezidenţiale desfăşurate în 2009 şi a pierdut în faţa lui Traian Băsescu. Geoană a fost preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) din aprilie 2005 până în februarie 2010, când în locul lui a fost ales Victor Ponta.
Mircea Geoană a fost exclus de Ponta din PSD, în noiembrie 2014, după alegerile prezidenţiale pierdute de Victor Ponta, pe vremea când fostul premier era şef al PSD. Geoană a înfiinţat apoi PSRO. El a fost ambasador al României în SUA şi ministru de Externe (2000-2004) în Guvernul Năstase.
NATO este o alianţă politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente, cuprinde 29 de state din Europa şi America de Nord. Potrivit Wikipedia, alianţa s-a format din state independente, interesate în menţinerea păcii şi în apărarea propriei independenţe prin solidaritate politică şi printr-o forţă militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze şi, dacă ar fi necesar, să răspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. România face parte din NATO de la 29 martie 2004.

Citit 799 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iulie 2019 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.