Centrala de la Cernavodă ar putea produce cobalt-60

Centrala de la Cernavodă ar putea produce cobalt-60
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Nuclearelectrica (SNN) este interesată să producă, la centrala nucleară de la Cernavodă, izotopul radioactiv cobalt-60, folosit în radioterapia pentru tratarea cancerului. SNN a încheiat un memorandum, în acest sens, cu o companie canadiană, cel mai mare furnizor de cobalt-60 din lume, a declarat directorul general al companiei, Cosmin Ghiţă, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

„O altă cooperare internaţională recentă din luna iulie este încheierea unui memorandul cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de cobalt-60. Acest memorandum este neangajant şi vizează evaluarea potenţialului de a produce în reactoarele de la Cernavodă cobalt-60. Acest izotop este produs în reactoarele nucleare din cobalt-59”, au detaliat reprezentanţii SNN.

În prezent, la nivel global, există 22 de reactoare care produc cobalt-60, dintre care zece sunt de tip CANDU, similare celor de la Cernavodă, şi se află în Canada, Argentina şi China. Tehnologia de producere a Co-60 a fost dezvoltată de Nordion şi AECL Canada. „Explorarea posibilităţii de a produce acest izotop la Cernavodă este un mare pas înainte pentru industria nucleară din România de a valorifica încă unul din efectele benefice ale operării de centrale nucleare, în acest caz pentru sistemul medical. Vrem să devenim parte a comunităţii internaţionale producătoare de Co-60, pentru că înţelegem importanţa pentru sănătate pe care acest izotop o are. De asemenea, reprezintă o diversificare pentru SNN şi implicit încă o sursă de venit”, au mai arătat oficialii companiei. 

Aceştia au subliniat că decizia de a produce acet izotop cu aplicaţii medicale, luată în urma studiilor şi analizelor tehnice, nu va afecta în niciun fel securitatea nucleară şi producţia, în condiţiile în care recoltarea acestuia se va realiza în timpul opririlor planificate.

Profit în creştere cu aproape 60 la sută

Nuclearelectrica a afişat un profit net de 290,661 milioane lei, în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu 59,4 la sută faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor financiare ale companiei transmise miercuri Bursei de la Bucureşti. „Profitul înregistrat a rezultat în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 20,1 la sută, influenţate de creşterea cu 22 la sută a veniturilor din vânzarea energiei electrice”, menţionează compania.

Citit 1482 ori Ultima modificare Joi, 22 August 2019 20:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.