Luare de mită la Institutul Clinic Fundeni

Luare de mită la Institutul Clinic Fundeni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fostul director financiar-contabil şi fostul şef al Biroului de Achiziţii Publice din cadrul Institutului Clinic Fundeni au ajuns în faţa instanţei, după ce au recunoscut că au luat mită şi au ajutat nişte oameni de afaceri, în mod ilegal, să încheie contracte cu unitatea medicală, conform DNA.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a următorilor inculpaţi: Emilia Grigore, la data faptelor director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, şi Adrian Pârvulescu, la data faptelor şef Birou Achiziţii Publice în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Cei doi vor fi judecaţi pentru permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, şi pentru luare de mită, în formă continuată.

Conform anchetatorilor, Emilia Grigore şi Adrian Pârvulescu le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, în mod nelegal, informaţii nedestinate publicităţii, astfel încât aceştia să poată încheia mai multe contracte de echipamente şi produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni. Cei doi inculpaţi ar fi oferit informaţiile nedestinate publicităţii atât anterior organizării procedurilor de achiziţie publică, cât şi în timpul derulării acestora, respectiv în perioada iulie 2015 - februarie 2016.

Ulterior, contractele au şi fost încheiate de unitatea medicală cu firmele administrate de persoanele care au beneficiat de informaţiile respective.

"Concret, informaţiile nedestinate publicităţii oferite de inculpata Grigore Emilia ar fi reprezentat, printre altele, date despre firma concurentă, acordul cadru încheiat de spital cu o firmă concurentă, necesarul de echipamente medicale, planul de achiziţii publice al spitalului, etc. De asemenea, documentaţia de atribuire a contractelor ar fi fost întocmită astfel încât să avantajeze anumite firme, pe baza unor specificaţii tehnice pe care inculpatul Pârvulescu Adrian le-ar fi obţinut de la persoanele care controlau acele societăţi", precizează DNA.

"Într-un context similar, în perioada 30 aprilie 2008 - 30 septembrie 2012, inculpaţii Grigore Emilia şi Pârvulescu Adrian ar fi beneficiat de plata unor bilete de avion şi excursii în valoare totală de 153.364 de lei de la firme ale unor oameni de afaceri. Foloasele ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle de serviciu ale celor doi inculpaţi sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri (referitoare la organizarea unor proceduri de achiziţie publică prin licitaţie)", menţionează procurorii anticorupţie.

Pe parcursul urmăririi penale, în vederea confiscării speciale, s-au instituit măsuri asiguratorii cu privire la această sumă totală, consemnată de cei doi inculpaţi într-un cont bancar.

În prezenţa avocaţilor, cei doi inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor de care sunt acuzaţi, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a mai multor drepturi.

Citit 855 ori Ultima modificare Marți, 02 Iunie 2020 23:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.