7,5 miliarde de lei pentru IMM-urile româneşti

7,5 miliarde de lei pentru IMM-urile româneşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ordonanță privind finanțarea economiei. Executivul a aprobat, miercuri, o ordonanță de guvern privind finanțarea economiei românești, care prevede finanțarea cu 7,5 miliarde de lei a întreprinderilor mici și mijlocii din construcții, agricultură, producție și intermediere, potrivit Mediafax.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că au fost aprobate programele IMM PROD, care reprezintă o trecere de la economia de consum la economia de producție, dar și programul Rural Invest. Finanțarea acestor programe este de 4 miliarde de lei.

De asemenea, Câciu a anunțat că va fi finanțat un program foarte important pentru construcții, programul Garant Construct, care se referă la sprijinirea investițiilor în domeniul construcțiilor pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru investițiile la scară mică la nivelul unităților administrativ teritoriale, cu un plafon de garanții de 2,5 miliarde de lei.

A fost aprobat și programul Innovation, care înseamnă sprijin pentru companiile românești care vor să acceadă pe piețele externe, sprijin pentru export, dar și pentru ceea ce înseamnă transpunerea invențiilor și brevetelor în implementare, practic trecerea la implementarea invențiilor din România.

"Tot astăzi (miercuri - n.r.) am aprobat în guvern și proiectul de lege privind băncile de dezvoltare din România, un proiect pe care sperăm ca Parlamentul să îl aprobe în regim de urgență. Este un proiect important din punctul meu de vedere, pentru România, pentru că acest tip de bănci și de dezvoltare care există în mai toate statele europene vor ajuta la dezvoltarea economiei românești prin investiții direcționate către sectoarele productive ale României", a spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanțelor a anunțat și concluziile discuțiilor de marți de la Ecofin. "România a cerut, și există un acord între state, ca să existe o flexibilizare pe fondurile europene avute la dispoziție de statele membre din exercițiul 2014-2020, astfel încât să poată fi folosite și pentru combaterea efectelor negative generate de conflictul din Ucraina. De asemenea, o serie de mecanisme care au fost folosite în timpul pandemiei de COVID-19 să fie direcționate prin noi instrumente stabilite la nivel european către economiile statelor membre pentru sprijinul economiei și al cetățenilor. Evident, au fost discuții despre măsuri noi pe ceea ce înseamnă zona de investiții verzi în energie și, nu în ultimul rând, investiții în domeniul de securitate", a spus ministrul.

Câciu a precizat că, la acest moment, Comisia lucrează la un set de măsuri pentru ajutorarea companiilor afectate de criza din Ucraina. "Un cadru temporar pentru ajutoarele de stat, un nou cadru temporar pentru ajutoare de stat și ajutoare de minimis pentru statele membre, supliment față de cadrul actual care se încheie la 30 iunie 2023, să vină foarte direcționat către companiile afectate de situația generată de acest conflict și, nu în ultimul rând, finanțarea cheltuielilor cu refugiații și a logisticii aferente, astfel încât statele membre să poată să susțină financiar aceste costuri", a mai spus Adrian Câciu.

Citit 555 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2022 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.