UPDATE O mașină s-a izbit în gardul Ambasadei Rusiei din București și a luat foc. Şoferul a murit

UPDATE O mașină s-a izbit în gardul Ambasadei Rusiei din București și a luat foc. Şoferul a murit
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un incendiu s-a produs, miercuri dimineață, lângă ambasada Rusiei din București. Un șofer a intrat cu mașina în gardul care înconjoară clădirea. Autoturismul a luat foc, iar șoferul a murit. Anchetatorii iau în calcul că ar fi fost un act intenționat, anunţă Digi24.ro. "În această dimineaţă, în jurul orei 06,00, a fost sesizat un eveniment, în care a fost implicat un autoturism, care a părăsit şoseaua şi s-a lovit de gardul unei reprezentanţe diplomatice. Conducătorul auto este decedat şi a fost nevoie de intervenţia colegilor pompieri pentru a stinge incendiul manifestat la autoturism", a anunţat Poliţia Capitalei.

Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei în vederea stabilirii cauzelor şi condiţiilor incidentului.

Potrivit unor surse citate de Digi24 şi de HotNews.ro, şoferul era Bogdan Drăghici, președintele asociației TATA, care a fost acuzat de fosta soție că și-a molestat fiica. Din 2019 a fost cercetat și trimis în judecată în legătură cu această acuzație. Ieri a fost condamnat în primă instanță la 15 ani și patru luni de închisoare, pentru agresiune sexuală asupra fiicei sale. El avea interdicție de a părăsi țara până în 26 mai 2022.

Surse apropiate anchetei au spus pentru Digi24 că ar fi fost vorba despre un gest intenționat. Astfel, șoferul ar fi mers direct către poarta principală de acces și s-a izbit cu mașina în gard. Jandarmul care era de pază l-ar fi somat pe șofer să părăsească imediat locul, dar el ar fi strigat la militar ceva, iar apoi s-ar fi autoincendiat.

Pe tot parcursul zilei vor fi audiate mai multe persoane în acest caz, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Diana Sarca.

Reacţia Ambasadei Rusiei la Bucureşti

Ambasada Rusiei la București a reacţionat după incidentul de miercuri dimineață, susținând că "nu există nicio îndoială" că șoferul care a murit după ce a intrat cu mașina în gardul ambasadei "a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizată în orașul Bucha".

„Ambasada își exprimă profundele condoleanțe rudelor și prietenilor bărbatului care și-a dat foc în mașina după încercarea eșuată de a lovi porțile Ambasadei Rusiei în România. Precizăm că, în urma incidentului, niciunul dintre angajații Ambasadei și forțelor de ordine române nu au fost răniți. Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele șoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea”, acesta este, pe scurt, mesajul Ambasadei Rusiei, transmis printr-un comunicat.

După cum relatează HotNews.ro, incidentul a devenit, pentru Ambasada Rusiei, un prilej pentru a răspândi din nou propaganda Kremlinului că, de fapt, în Ucraina - aflată în ziua a 42-a de război - au loc "operațiuni militare speciale pentru protejarea populației republicilor populare Donețk și Luhansk de la genocidul efectuat timp de 8 ani de către neonaziști ucraineni".

Reacţia Ministerului român de Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) respinge reacția Ambasadei Rusei la București în urma incidentului din această dimineață și spune că este pripită și complet nepotrivită și inoportună calificarea în orice fel a acestuia.

MAE respinge, totodată, orice atribuire de context sau semnificație politică acestui incident și face apel ca „Ambasada Federației Ruse să manifeste reținere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităților responsabile". "Până la finalizarea anchetei și comunicarea rezultatelor acesteia de către autoritățile române competente, orice fel de ante-pronunțări reprezintă doar speculații nefondate".

MAE reiterează, și cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupația forțelor armate ruse la momentul comiterii lor.

Citit 1533 ori Ultima modificare Vineri, 08 Aprilie 2022 10:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.