Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim a sosit în România. În premieră, va fi trimisă și comunităţilor din Ucraina şi Republica Moldova
Foto: Digi24.ro

Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim a sosit în România. În premieră, va fi trimisă și comunităţilor din Ucraina şi Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, 23 aprilie, în jurul orei 14,30, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Ceremonia a fost oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. De la această ceremonie, reprezentantul Patriarhiei Române, Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, a mers direct la Aeroportul din Tel Aviv pentru a transporta candela cu Lumina Sfântă spre București.

În jurul orei 19,00, Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim a ajuns în România. Reprezentanți ai bisericilor din toată țara vor lua lumină și o vor duce credincioșilor. Pentru prima dată, Lumina Sfântă va ajunge din România și în Republica Moldova și Ucraina.

„Este prima dată când fraţii noştri de peste Prut vin la Iaşi pentru a primi Lumina Sfântă adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române din Ţara Sfântă. Aceasta va fi transmisă apoi, pe cale terestră, în întreaga Mitropolie a Basarabiei”, transmit reprezentanții Mitropoliei Moldovei.

Astfel, pe aeroportul din Suceava, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul va fi prezent, sâmbătă, de la ora 20,00, împreună cu delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, primind, după tradiție, Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim, transmite Patriarhia Română. Totodată va fi prezentă pe aeroport și o delegație de preoți din regiunea Cernăuți. Lumina Sfântă ce ajunge în România va fi transmisă și pentru câteva comunități creștine din Ucraina.

De asemenea, pe Aeroportul Internaţional din Iaşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, vor primi Lumina Sfântă adusă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor.

Mai mult, refugiații ucraineni pot participa la Iași la slujba din noaptea de Înviere oficiată în limba slavonă bisericească, aşa cum se slujeşte în Ucraina, chiar în incinta Ansamblului Mitropolitan. După ce vor primi, la miezul nopţii, Sfânta Lumină de la Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, ucrainenii vor putea participa în continuare, la slujba oficiată în Biserica „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală Mitropolitană.

Vor sluji Preoții Dumitru Popescu, etnic român din Ucraina, şi Vladislav Nedelcu, vorbitor de limbă slavonă şi slujitor la Biserica Talpalari din Iaşi, informează Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

După slujbă, persoanele refugiate se vor putea bucura de ospitalitatea românească, conform tradiţiei pascale.

În Ucraina, însă, autorităţile au lansat un apel sâmbătă credincioşilor ortodocşi să urmărească slujba Învierii Domnului online şi să nu încalce restricţiile de circulaţie, de teama unor „provocări” în cursul ceremoniilor ocazionate de această sărbătoare religioasă care atrag de obicei o mulţime de participanţi, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Citit 1178 ori Ultima modificare Duminică, 24 Aprilie 2022 14:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.