Intervenție chirurgicală asistată de un robot multifuncțional

Intervenție chirurgicală asistată de un robot multifuncțional
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La Institutul Regional de Oncologie din Iași a fost efectuată prima intervenție chirurgicală asistată de un robot multifuncțional. Robotul a fost cumpărat în cadrul unui proiect de cercetare care se desfășoară între Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" din Iași, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie și Spitalele "Sf. Spiridon" și "C.I. Parhon", transmite Rador.

Rectorul UMF Iași, prof. dr. Viorel Scripcariu, a precizat că în cadrul intervenției chirurgicale de la Iași s-a efectuat o operație la un pacient de 63 de ani, diagnosticat, în urmă cu o lună, cu neoplasm de colon.

Același Viorel Scripcariu a mai precizat: "Noi știm să operăm, însă cu robotul este altfel și atunci trebuie să te fi acomodat - toate manevrele pe care le faci la robot, la consolă, având pacientul în sala de operație. Este tipul de intervenție minim invazivă care este cea mai bună. Evoluția post-operatorie a bolnavilor este foarte bună prin chirurgie minim invazivă. Așa s-a întâmplat și cu acest pacient, care a fost operat, s-a externat la foarte scurt timp, la vreo cinci zile. Este un moment în care noi lansăm acest tip de intervenție în Iași, bineînțeles, în cadrul colaborării pe care o are Universitatea de Medicină și Farmacie și Institutul Regional de Oncologie din Iași. Credem că este un beneficiu pentru Institutul Regional de Oncologie, la fel cum este un beneficiu pentru Universitate - pentru Universitate este că poate desfășura un proiect de cercetare, pentru Institut este că unii dintre pacienții ce vor fi selectați pot fi tratați prin această metodă. Costurile pentru o intervenție robotică sunt foarte mari, ele nu sunt acoperite nicăieri în lume de către Casa Națională de Asigurări, nici la noi".

Rectorul UMF Iași a adăugat că prin intermediul programului au fost donate și 300 de kituri de operație, care vor ajunge pentru aproximativ trei ani.

Citit 774 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.