Pompierii români pleacă în Franța să stingă incendiul „monstru” de lângă Bordeaux

Pompierii români pleacă în Franța să stingă incendiul „monstru” de lângă Bordeaux
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

România trimite 77 de pompieri, autospeciale dar și alte mijloace de intervenție în Franța, pentru a ajuta la stingerea incendiilor uriașe care fac ravagii în apropierea orașului Bordeaux, a anunțat joi șeful DSU, Raed Arafat.

Raed Arafat a declarat că Franța a cerut ajutor aerian și terestru. Sprijin aerian a fost oferite din partea altor state, inclusiv din partea Greciei, care se confruntă, la rândul ei, cu incendii masive de pădure. Cererea Franței era ca avioanele să se poată alimenta din mare.

România a stabilit că poate oferi un modul terestru de intervenție, iar Franța a acceptat ajutorul, declară Arafat.

„Am hotărât să folosim avioanele de la baza de transport strategic Papa care aparține, bineînțeles, forțelor NATO, iar România are în ea ore de zbor alocate - cum sunt ele alocate și altor țări care participă în acest proiect - și urmează astăzi să vină două avioane C 17, care sunt avioanele foarte mari de transport care le are tot în dotare baza respectivă. Un avion va ateriza la București și un avion va ateriza la Timișoara”, a afirmat șeful DSU.

Între timp, IGSU a mobilizat forțele de intervenție care vor fi formate din 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri. Pe lângă 17 mijloace de intervenție, care includ cel puțin 8 mașini cu capacitate de stingere și 2 cisterne de apă, în sprijinul pompierilor vin și alte mijloace de intervenție.

„Au fost mobilizați pompierii către București și către Timișoara din mai multe județe, urmând ca mijloacele de intervenție și personalul să fie transportate de cele 2 avioane militare C 17 către aeroportul Bordeaux din Franța. Deci, din punctul nostru de vedere, asta e o premieră în care trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare. Vorbim și de cele de 4000 de litri pe calea aerului, folosind avioane care aparțin unei baze militare care au fost puse la dispoziția noastră și le folosim în contextul colaborării sub mecanismul protecției civile europene. Forțele noastre de intervenție vor fi la dispoziția colegilor din Franța și gata de intervenție, fără să fie obosiți, după ce traversează mii de kilometri până în Franța”, a declarat Arafat, citat de Mediafax.

Foto: BBC

Citit 1400 ori Ultima modificare Vineri, 12 August 2022 13:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.