Dronă medicală testată cu succes la Oradea

Dronă medicală testată cu succes la Oradea
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În Oradea a fost testată cu succes, sâmbătă dimineața, o dronă medicală, care a parcurs o distanță de 6 kilometri între două clădiri ale Spitalului Județean în 8 minute. Aparatul ar urma să fie folosit la transportul probelor medicale între unitățile sanitare din județul Bihor.

Drona medicală a străbătut sâmbătă dimineața distanța dintre cele două clădiri principale ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Aparatul de zbor a decolat de pe heliportul unității spitalicești din str. Gh. Doja și a aterizat pe clădirea de pe str. Corneliu Coposu.

Demonstrația a avut loc în cadrul unui proiect-pilot unic în România, „Drone medicale", care s-a desfășurat în Oradea.

Traseul a fost aprobat în prealabil de către Aeronautică Civilă Română.

Modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg și cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Ea are mai multe motoare, este concepută pentru distanțe scurte în zone urbane și zboară cu o viteză de 40 km/h.

„Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deși ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătățit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuși, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o parașută, precum și zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgență, dacă consideră că nu mai poate să-și continue zborul”, a explicat Rory Houston, fost pilot militar de F18 și drone militare, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect-pilot.

Proiectul, ai cărui beneficiari sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (cu toate locațiile sale) și municipiul Oradea, își dorește să eficientizeze costurile în ceea ce privește serviciile medicale oferite, dar și să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spații urbane aglomerate și pe distanțe medii prin intermediul dronelor.

Dacă se va concretiza, soluția dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. Cele patru spitale orășenești din Bihor – Marghita, Aleșd, Salonta și Beiuș – vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locațiile proprii, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical și economii.

Citit 643 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023 15:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.