Patru inculpați din dosarul Rompetrol, trimiși în judecată

Patru inculpați din dosarul Rompetrol, trimiși în judecată
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit unui comunicat de presă, Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi (doi cetățeni români și doi cetățeni kazahi, care au exercitat funcții de conducere în cadrul unui grup din industria petrolieră ce activează pe teritoriul României), pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Conform surselor G4Media, în judecată au fost trimiși Vitalie Burcă și Ovidiu Ciocodeică, dar și kazahii foști directori Rompetrol – Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) şi Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group).

Dosarul vizează fapte petrecute în perioada 2010 – 2013, procurorii DIICOT susțin că suspecții ar fi pus la punct circuite financiare fictive prin care au încercat să păcălească Fiscul.

Prejudiciul estimat de procurori în această speță este de aproape 40 de milioane de lei, conform comunicatului DIICOT.

„În cauză s-a reținut faptul că, în intervalul ianuarie 2010 – octombrie 2013, trei dintre inculpați împreună cu alte persoane, au constituit, respectiv au sprijinit, un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de influență, evaziune fiscală și spălarea banilor.

În vederea obținerii unor sume de bani, provenind din comiterea infracțiunii de trafic de influență (constând în pretinderea unor sume de bani pentru menținerea sau plata contractelor, derularea în condiții avantajoase sau încheierea de noi contracte de către societățile beneficiare cu grupul din industria petrolieră), au fost create două circuite fictive de tranzacționare (dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăți/persoane)”, se arată în comunicatul DIICOT.

Prin rechizitoriu, s-a dispus și clasarea cauzei față de 32 de inculpați persoane fizice pentru săvârșire infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare a banilor și față de 26 de inculpați sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență, întrucât sunt împlinite termenele generale de prescripție a răspunderii penale (conform Deciziei Curții Constituționale nr. 358/26.05.2022).

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București la data de 15.02.2023.

„Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DIICOT.

Citit 721 ori Ultima modificare Vineri, 17 Februarie 2023 14:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.