Percheziții domiciliare: Medici suspectați că preluau dispozitive medicale de la cadavre și le montau pacienților

Percheziții domiciliare: Medici suspectați că preluau dispozitive medicale de la cadavre și le montau pacienților
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Potrivit unor surse G4Media, medici de la Spitalului Militar „Regina Maria” din municipiul Brașov și de la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași sunt cercetați după ce au operat mai mulți pacienți pe inimă, montând stenturi prelevate de persoane decedate.

Oficial, sub coordonarea procurorului de caz, polițiștii pun în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţelor Brașov, Iași și Neamț, la sediile sociale ale unor firme specializate în distribuirea de aparatură medicală, la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracțională sau imobile deținute de aceștia. Anunțul a fost făcut de Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediul unei primării comunale, la sediile unor unități medicale - spitale și la sediul unei organizații non-guvernamentale.

Potrivit autorităților, din cercetări au rezultat indicii cu privire la faptul că unele cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale, care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea și chiar viața unor persoane, pacienți ai acestora.

În cauză este începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, precum și continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

Ministerul Sănătății a venit cu precizări despre perchezițiile efectuate de procurori și transmite că a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale: „Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că anchetatoriii au descins și la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, la Secția Cardiologie și la Ambulatoriu, fiind vizați medicii care au operat mai mulți pacienți pe inimă și le-ar fi montat dispozitive medicale - stenturi, defibrilatoare și stimulatoare - prelevate de la persoane decedate.

De asemenea, se fac percheziții și la un spital din Brașov, conform acelorași surse.

Cu banii obţinuţi în urma acestor intervenții, persoanele vizate de percheziţii ar fi început construirea unei case într-o arie protejată din Iași, dând mită autorităţilor locale pentru a obţine avizele necesare, mai spun sursele judiciare citate.

Citit 2750 ori Ultima modificare Vineri, 17 Februarie 2023 11:08

1 comentariu

  • postat de 3 RRR conform normelor UE
    Vineri, 17 Februarie 2023 15:50
    109.166.137.***
    Da, stenturile sunt greu de implantat odată ce plasa a fost deformată, dacă este preluată de la un pacient decedat, dar se pare că au implantat stimulatoare cardiace interne prelevate de la decedați, care au prețuri foarte ridicate, între 450, 750 și 3 500 euro, funcție de complexitatea tehnologică
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.