Toni Greblă a fost ales la șefia Autorității Electorale Permanente

Toni Greblă a fost ales la șefia Autorității Electorale Permanente
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu un an înaintea celui mai important eveniment electoral - patru tipuri de alegeri în 2024 - PSD a impus numirea lui Toni Greblă pentru președinția Autorității Electorale Permanente, instituție care organizează alegerile în România. Cu 251 de voturi pentru, Parlamentul l-a validat pe Toni Greblă la șefia acestei instituții, după un vot secret, cu buletine. Pentru această funcţie au existat trei candidaturi validate de comisiile parlamentare de specialitate: Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR, Toni Greblă, propus de PSD şi Cristian Preda, propus de USR.

Toni Greblă a fost senator PSD în legislatura 2008-2012, reales la alegerile legislative din 2012 ca senator de Gorj. A fost numit de Senat judecător al Curții Constituționale, în decembrie 2013, după terminarea mandatului judecătoarei Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO. 

În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă (trei infracţiuni). Din postura de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), el ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, susținea DNA. În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, iar în 2019 a fost achitat definitiv.

Ulterior, în perioada 2018-2019, a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. O altă funcție publică deținută a fost cea de președinte al Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat, iar, în prezent, este prefect al Capitalei.

 

Citit 554 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.