Lucrările la Spitalul Regional Iași, programate să înceapă în toamnă

Lucrările la Spitalul Regional Iași, programate să înceapă în toamnă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

​Construcția Spitalului Regional din Iași ar urma să înceapă cel târziu în luna septembrie, acesta fiind cel mai avansat din cele trei spitale regionale, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Prima News. Acesta susține că are "elemente clare" că cele trei spitale se vor face. La o lună de când declara că toate aceste unități sanitare ar urma să fie funcționale în 2027, Rafila spune că "aş fi foarte mulţumit dacă am vedea măcar un spital care să fie complet funcţional, iar celelalte două în fază finală, avansată de execuţie".

"Întotdeauna am avut un optimism rezervat când discut despre mari investiţii. De data aceasta am elemente clare, reale că toate cele trei spitale regionale se vor face. Noi nu putem să începem să săpăm înainte să avem un proiect, decât dacă ne referim la altceva, nu la mari investiţii. Trebuie să înţeleagă toată lumea că anul care s-a scurs de când am venit la minister s-a scurs cu folos şi proiectul tehnic al acestui spital din Iaşi este finalizat în momentul de faţă", a spus ministrul Sănătății, arătând că este vorba despre un proiect complex, nu doar o clădire, ci foarte multe alte lucruri: racordări la reţelele de utilităţi și modul în care diverse echipamente vor fi integrate în structura spitalului.

Construcția celor trei spitale regionale ar fi trebuit să înceapă în 2017, însă doar Spitalul Regional Iași a ajuns la etapa de licitație. "Acest proiect tehnic a fost încheiat în momentul de faţă şi suntem la etapa de licitaţie pe care am împărţit-o în două, tocmai ca să creăm premisele să putem să accelerăm construcţia acestei clădiri. Există deja urcate în procedura de achiziţie publică lucrarea pentru amenajarea terenului respectiv şi racordarea la utilităţi, iar construcţia spitalului face obiectul unui alt pachet, dar ambele vor fi licitate şi vor fi începute în acest an", a explicat Alexandru Rafila.

În plus, ministrul a vorbit şi despre resursa umană necesară. "Am făcut un soi de comitet operativ care include reprezentantul primăriei, Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, cât şi toate chestiunile care ţin de emiterea de autorizaţii şi care fac posibilă construcţia spitalului, să se facă împreună cu autorităţile locale, de la nivelul localităţii sau de la nivelul judeţului, în cazul dumneavoastră, municipiul Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi. La Cluj avem o astfel de echipă. Acolo este implicată Primăria Floreşti, pentru că spitalul se face practic într-o localitate satelit a municipiului Cluj-Napoca. La acest grup tehnic vom adăuga şi universităţile de medicină şi farmacie", a mai spus Rafila.

Citit 562 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Aprilie 2023 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.