Sistemul Agenției Naționale Antidrog trebuie regândit în totalitate

Sistemul Agenției Naționale Antidrog trebuie regândit în totalitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 41 din cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog aflate în componența Agenției Naționale Antidrog nu există echipă terapeutică completă, potrivit unui audit realizat de Curtea de Conturi, care relevă că sistemul de acordare a asistenței integrate consumatorilor de droguri trebuie reproiectat, relatează Mediafax.

„Agenția Națională Antidrog (ANA) este entitatea abilitată să asigure servicii integrate de asistență medicală, psihologică și socială consumatorilor de droguri, însă actuala formă de organizare și funcționare a acestei structuri aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne nu permite asigurarea uniformă și constantă, la nivelul cererii, a serviciilor minime de asistență integrată pentru consumatorii de stupefiante. Capacitatea Agenției de a oferi servicii de asistență integrată este afectată semnificativ atât de lipsa resurselor umane specializate la nivelul centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog județene, cât și de resursele materiale avute la dispoziție. În consecință, Agenția Națională Antidrog trebuie să-și regândească rețeaua proprie pentru a putea să asigure servicii integrate eficiente, eficace și accesibile, semnalează un audit al performanței privind tratamentul consumatorilor de droguri”, arată Curtea de Conturi.

Potrivit sursei citate, în prezent, majoritatea beneficiarilor de servicii acordate de ANA sunt consumatori de droguri implicați în dosare penale, peste 90% dintre solicitările de evaluare adresate Agenției provenind din partea justiției.

„În baza auditului efectuat, Curtea de Conturi recomandă Agenției Naționale Antidrog să reproiecteze, cu sprijinul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), întregul sistem de acordare a asistenței integrate consumatorilor de droguri. În același timp, ANA va realiza o analiză de management a modului în care se asigură serviciile de asistență integrată prin rețeaua proprie actuală, ținând cont de echipa multidisciplinară necesară adaptată nevoii zonale identificate.

De asemenea, Agenția Națională Antidrog, cu sprijinul conducerii MAI și al altor factori decidenți, trebuie să ia măsurile necesare pentru a fi colectate corect și complet datele de la toate centrele de prevenire, evaluare și consiliere antidrog (CPECA) și alți furnizori de servicii, astfel încât să poată fi reflectată situația reală a fenomenului consumului de droguri la nivel național”, precizează Curtea de Conturi.

Citit 580 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2023 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.