Noile plafoane pentru "cash" ar fi fost cele mai restrictive din Europa

Noile plafoane pentru "cash" ar fi fost cele mai restrictive din Europa
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Noua lege a limitării plăților cash ar fi devenit, de departe, cea mai severă din Europa, în contextul în care România ocupă deja al treilea loc la restricții, după Grecia și Franța, arată o serie de statistici europene consultate de G4Media.ro. Ministerul Finanțelor a anunțat, marți, cu patru zile înainte de intrarea în vigoare a noilor plafoane, că renunță la modificări, deoarece "societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului".

"Numerarul rămâne cel mai frecvent utilizat mijloc de plată. Mai mult de jumătate din toate tranzacțiile zilnice în magazine, restaurante etc. se efectuează cu monede și bancnote. În multe limbi din Europa există expresii precum "cashul este rege", iar sondajul nostru arată că 60 la sută dintre cetățeni doresc să aibă posibilitatea de a utiliza numerar", se arată într-un text publicat pe blogul Băncii Centrale Europene, citat de G4Media.

În România, limita pentru plățile către persoane juridice este de 5.000 de lei (1.000 de euro) în prezent, iar pentru livrarea de bunuri și servicii, de 10.000 de lei pe zi (2.000 de euro). Plățile între consumatori, de exemplu, pentru achiziționarea unui bun, a unui serviciu sau pentru închiriere, pot fi efectuate numai în numerar, atât timp cât suma este mai mică de 50.000 de lei (10.000 euro) pe zi.

Una dintre modificările propuse prin noua lege era reducerea plafonului pentru plăți cash de la 5.000 la 1.000 de lei de la o persoană juridică. "Atât reacțiile din spațiul public, cât și cele existente la nivelul societății ca urmare a adoptării acestei măsuri au determinat concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului", se menționează în nota de fundamentare a unei ordonanțe prin care se renunță la plafoanele care urmau să intre în vigoare pe 11 noiembrie.

Mai mult, într-un sondaj efectuat de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), peste 94% din cei 2.500 de antreprenori chestionați s-au declarat împotriva măsurii de reducere a pragurilor privind plățile în numerar.

G4Media mai notează că doar 17 din cele 28 de țări europene au impus limite în privința numerarului. Banca Centrală Europeană (BCE) subliniază importanța numerarului și faptul că intenția Uniunii Europene este de a diversifica metodele de plată, nu de a le suprima.

Citit 558 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Noiembrie 2023 20:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.