Școlile vor putea filma elevii și profesorii fără acordul lor

Școlile vor putea filma elevii și profesorii fără acordul lor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Școlile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor, potrivit unui proiect prezentat luni de ministrul Educației, Ligia Deca, și care se anunță controversat.

"Pe lângă activitățile de prevenție, este important ca în cazurile de violență să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar", a anunțat Ligia Deca, citată de Mediafax.

Până acum, legislația permitea școlii supravegherea audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori. "Modificarea propusă în proiectul de ordonanță de urgență dă școlii posibilitatea de a decide în interesul comunității și, în funcție de specific, fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice. Practic, școlile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă și își asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, a explicat ministrul Educației.

Deca a spus că astfel de camere pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, în săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare. "Am încredere că atât profesorii, cât și părinții și elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior, vor înțelege necesitatea acestei măsuri, prin care se asigură securitatea copiilor și a tuturor celor ce sunt în preajma lor în unitățile de învățământ", a declarat ministrul.

Ligia Deca a mai spus că aceste înregistrări vor putea fi folosite numai în scopul investigării sesizărilor de violență sau furt, nu și pentru evaluarea profesională a cadrelor didactice.

Citit 1030 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2024 18:06

1 comentariu

 • postat de marr
  Luni, 25 Martie 2024 20:42
  86.124.202.***
  Foarte bine . Cata vreme activitatea/miscarea elevilor se vedea cu ochiul liber ...nu vad ce i-ar deranja .
  Ca filmeaza sau nu , rutina lor tot aia ramane .
  Asa se poate verifica argumentele de genu' - 'copilul meu e painea lui Dumnezeu'.
  0
  5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.