Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis, marți, ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cererea de urmărire penală în cazul fostului premier Petre Roman și fostului vicepremier Gelu Voican-Voiculescu, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei. Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

Citit 585 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2024 16:35

2 comentarii

 • postat de marr
  Marți, 16 Aprilie 2024 21:27
  86.124.201.***
  Se mimeaza dreptatea/actul de justitie.
  Toata lumea din Romania si mai ales ziaristii s-au prins de mult timp ...cum sta treaba .
  1
  0
 • postat de Das
  Marți, 16 Aprilie 2024 17:17
  89.137.139.***
  Cand se pregatesc si astia sa moara acum ii anchetati?! Miron Cozma si-a facut pedeapsa. Sa o faca si ceilalti ca vad ca pot dormi bine cand au facut crime si au omorat oameni !
  1
  4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.