Dreptul la un proces echitabil al doctorițelor de la Pantelimon, „încălcat grav”

Dreptul la un proces echitabil al doctorițelor de la Pantelimon, „încălcat grav”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Colegiul Medicilor a lansat, luni, printr-un comunicat de presă semnat de Daniel Coriu, președintele instituției, și Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI, un nou atac la adresa medicilor legiști în legătură cu ancheta de la Spitalul ”Sf. Pantelimon”. Colegiul Medicilor consideră că medicii legiști care au trimis punctul lor de vedere procurorilor care instrumentează acest caz au "încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpați la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumției de nevinovăție".

HotNews amintește că Parchetul Tribunalului București a prezentat în referatul de arestare a celor două doctorițe și concluziile specialiștilor INML, care susțin că "apreciem că între aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scădere bruscă a dozei de noradrenalină) și deces există legătură de cauzalitate". Punctul de vedere al acestora a fost contestat atât de către Colegiul Medicilor, cât și de Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, care au afirmat că medicii legiști nu au competențele de a se pronunța asupra tuturor actelor medicale pentru evaluarea unui malpraxis, potrivit sursei citate.

Luni, Colegiul Medicilor a transmis un nou comunicat de presă, în care Consiliul Superior de Medicină Legală este acuzat că a încălcat dreptul la un proces echitabil al celor două doctorițe arestate în acest caz.

"Prin modul în care conducerea Consiliului Superior de Medicină Legală a prezentat în spațiul public concluziile unui raport medico-legal efectuat într-o anchetă în curs, fără a respecta dreptul celor doi medici de a face obiecțiuni la concluziile raportului medico-legal, și expunând public procentul de vinovăție de 99%, a încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpați la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumției de nevinovăție, atât timp cât cauza este nefinalizată, la acest moment, cu un rechizitoriu de trimitere în judecată, și a realizat o nepermisă hotărâre de condamnare în spațiul public a medicilor anchetați, în contradicție cu normele deontologice profesionale, antepronunțându-se în dosar", se arată în comunicatul de presă semnat de medicii Daniel Coriu și Șerban Bubenek.

De asemenea, Colegiul Medicilor din România "își exprimă îngrijorarea cu privire la caracterul disproporționat al măsurii privative de libertate, considerând că există şi alte măsuri care pot elimina orice stare de pericol pentru ordinea publică", se mai arată în comunicat. "Doar într-un context strict reglementat, un medic specializat ar putea emite o opinie care să fie sau nu luată în considerare, în contextul unui raport medico-legal".

Colegiul Medicilor din România cere, din nou, modificarea Legii malpraxisului și includerea în realizarea expertizelor medicale a opiniilor unor experți, medici, pe lângă medicii legiști.

Citit 550 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2024 17:00

2 comentarii

  • postat de un galatean
    Marți, 20 August 2024 09:47
    193.231.148.***
    corect!
    Ce se intampla la Galati este absolut comparabil cu ce se intampla la Pantelimon!
    Saracii batrani care au muncit o viata intreaga si au platit taxele si salariile doctorilor sunt "evaluati" si li se hotaraste soarta!

    Mare pacat !
    0
    3
  • postat de Ion
    Luni, 19 August 2024 17:40
    5.13.222.***
    VL sa faca o rubrica zilnica, ca la Covid, cu numarul de bolnavi de la ATI si cantitatile de noradrenalina prescrise si injectate pe ture de garda si sa ia interviuri - zilnic -asistentelor si infirmierelor privind tratamentele medicale de la ATI, completate cu parerile avizate ale celor de la morga
    1
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.