Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că reprezentanții Comisiei Europene au fost de acord cu perioada de şapte ani pentru reducerea deficitului bugetar. Ciolacu susține că cei șapte ani sunt necesari pentru "investiții masive", potrivit HotNews.
"Evident că, în paralel, statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile, astfel ca echilibrul economic să se consolideze în următorii ani. Prin urmare, investițiile vor crește în următorii ani", a mai spus Ciolacu.
Potrivit publicației Profit, planul fiscal structural pe termen mediu pe care România trebuie să îl trimită Comisiei Europene are printre obiective reducerea deficitului bugetar la 2,4% abia în 2031, încadrarea în limita de îndatorare de 60% din PIB, precum și investiții publice foarte ridicate, de 7,9% din PIB în 2025, de 7,7% din PIB în 2026 și de 6,6% din PIB în 2027, ulterior investițiile fiind păstrate la peste 5% din PIB.
România avea termen până pe 15 octombrie să prezinte Comisiei Europene planul fiscal. Comisia Europeană a acceptat prelungirea acestui termen cu încă 10 zile, până pe 25 octombrie.