România, printre țările cu rate ridicate ale avorturilor

România, printre țările cu rate ridicate ale avorturilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

România este printre țările cu cele mai multe avorturi (raportate la mia de femei), arată datele Eurostat. Institutul Român de statistică a împărțit și pe grupe de vârstă femeile care au apelat la întreruperea de sarcină. 

Potrivit unei analize întocmite și date publicității de Hotnews.ro, în total, în România se fac circa 30.000 de avorturi anual, sau 82 de avorturi în fiecare zi. Cele mai multe întreruperi de sarcină se fac la grupa de vârstă 25-29 de ani (11 la mia de femei), urmată de 20-24 de ani (10,8 la mia de femei). Urmează grupa de vârstă în care femeile au între 30 și 34 de ani (8,7 la mia de femei), acestea fiind urmate de cele cu vârste între 35 și 39 de ani (6,2 la mia de femei). Cele care nu vor să devină mame în pragul vârstei de 40 de ani sunt urmate de adolescentele cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani (4,8 la mia de femei). Topul este încheiat de doamnele cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani (2,9 la mia de femei) și respectiv 45 si 49 de ani (0,4 la mia de femei). 

În România, avortul este permis în următoarele condiții: numai în instituții sau cabinete medicale autorizate în acest scop, de către un medic de specialitate obstetrică-ginecologie și drept de liberă practică medicală în această specialitate, sarcina să nu fie depășit a 14-a săptămână și să  existe consimțământul femeii însărcinate, în orice condiții. Ca excepție, poate fi făcut avort și după 14 săptămâni dacă întreruperea de sarcină este impusă de sănătatea mamei sau a copilului ori se face în scop terapeutic.

Cum e prin Europa

Conform celor mai recente date disponibile Eurostat, utilizarea avortului este în scădere în toate țările europene, cu excepția Franței, Regatului Unit și Spaniei. Iată ce legi reglementează avortul în statele Europene.

Franța. A devenit prima țară din lume care a făcut ca dreptul femeilor de a solicita un avort să fie un drept constituțional în martie 2024.

Polonia. A introdus o interdicție de facto a avortului la începutul anului 2021, întreruperile fiind permise numai în cazuri de viol, incest sau dacă există o amenințare pentru sănătatea sau viața mamei. 

Regatul Unit. Avortul este permis până la a 24 -a săptămână de sarcină. O nouă schemă introdusă în timpul pandemiei de COVID-19 le permite femeilor să pună capăt sarcinii acasă în 10 săptămâni de la concepție. 

Malta. Națiunea insulară ferm catolică și-a schimbat anul trecut legile stricte anti-avort, dar numai atunci când viața unei femei este în pericol. Rămâne ilegal în toate celelalte circumstanțe, inclusiv viol, incest și anomalii fetale severe.

Italia. Țara tradițional catolică a permis întreruperile în termen de 90 de zile de la concepție din 1978, dar accesul la un avort poate fi dificil.

Spania. Parlamentul a aprobat o legislație care permite fetelor de 16 și 17 ani să avorteze fără acordul părinților. Reforma avortului din 2010 a permis femeilor să pună capăt sarcinilor nedorite la cerere în termen de 14 săptămâni sau până la 22 de săptămâni în cazurile de anomalii fetale severe.

Germania. Femeile pot avea un avort legal doar în cel mult 12 săptămâni de la concepție dacă se supun consilierii și altor restricții formale.

Ungaria. Avortul în primele 12 săptămâni este legal din 1953, dar Ungaria și-a înăsprit regulile în 2022. Ungaria se numără, de asemenea, printre cele zece țări europene care impun femeilor să se supună consilierii obligatorii înainte de a întrerupe o sarcină.

Irlanda. Țara catolică a ridicat interdicția aproape totală a avortului în 2019, în urma unui referendum zdrobitor din 2018. Avortul este acum permis până la 12 săptămâni de sarcină, sau atunci când fătul are o afecțiune terminală sau sănătatea femeii este în pericol.

Citit 259 ori Ultima modificare Duminică, 06 Aprilie 2025 16:48

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro