România va încasa doar 1,3 miliarde de euro din totalul de 2,02 miliarde aferente celei de-a treia tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), informează HotNews.ro. În urma evaluării jaloanelor și cerințelor Comisiei Europene, 68 de jaloane și ținte au fost considerate îndeplinite, iar alte 6 au fost evaluate ca fiind doar parțial realizate. Printre acestea se numără și jalonul 215, care vizează reforma pensiilor speciale.
„România va încasa 1,3 miliarde de euro pe 10 iunie, din tranșa a treia de plată pentru PNRR. Este un aspect important, o finanțare esențială pentru echilibrarea încasărilor la bugetul de stat”, a transmis ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.
Ministrul participă, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, unde se discută, printre altele, aspecte legate de încasarea TVA pentru tranzacţiile online în UE, precum și despre SAFE - sistemul european de finanţare pentru apărare.
Pe de altă parte, Tanczos Barna a subliniat că România are nevoie de o reformă fiscală, dar a precizat că un guvern interimar nu are prerogativele și nici mandatul de a iniția astfel de discuții, nici cu Comisia Europeană, nici cu societatea românească.
Tot în acest context, ministrul Marcel Boloș, alături de echipa tehnică din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a participat pe 12 mai 2025 la reuniunea de lucru a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, coordonată de prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu. Potrivit unui comunicat, discuțiile din cadrul Comitetului au vizat în principal aspectele care trebuie urgentate pentru deblocarea integrală a Cererii de plată nr. 3, precum și pentru implementarea reformelor și investițiilor care vor fi incluse în Cererea de plată nr. 4, în paralel cu finalizarea etapei de renegociere a PNRR.
În această săptămână, o delegație guvernamentală condusă de MIPE va merge la Bruxelles pentru o serie de ședințe tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene.
În total, România a încasat până acum 9,2 miliarde de euro din cele 28,5 miliarde de euro alocate prin PNRR. Din această sumă, 13,6 miliarde de euro sunt acordate sub formă de granturi, iar 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.