Vicepremierul Dragoș Anastasiu și-a anunțat, duminică după-amiază, demisia din funcție, invocând presiunile și valul de critici publice la adresa sa. El a precizat că retragerea este o decizie necesară pentru a proteja imaginea Guvernului și pentru a evita continuarea unui proces de denigrare.
„În acest moment, în acest climat, mie îmi e foarte clar că nu mai pot să ajut, că indiferent ce aș spune, ce aș face, va continua procesul de denigrare, bazat pe niște fapte, dar dus la extrem”, a declarat Anastasiu, adăugând că a informat premierul că ar aduce mai mult rău decât bine dacă ar rămâne în funcție.
Cu toate acestea, el a subliniat că plecarea sa nu trebuie să oprească reformele începute. „Plecarea mea din Guvernul României nu înseamnă că reformele nu trebuie să meargă mai departe”, a afirmat fostul vicepremier, amintind de planul său în șapte direcții: de la reducerea fraudei fiscale și digitalizare, până la reforma companiilor de stat, care primesc anual 15 miliarde de lei în subvenții.
Anastasiu a făcut un apel către premier „să preia personal grupul de lucru” dedicat restructurării acestor companii și să continue reformele alături de mediul privat. Totodată, el a atras atenția asupra necesității unor indicatori clari de performanță și reducerii beneficiilor nejustificate din consiliile de administrație.
Referindu-se la implicarea sa într-un dosar legat de presupuse fapte de corupție, Anastasiu a vorbit despre „șpaga de supraviețuire” și despre presiunile exercitate de autorități asupra antreprenorilor. „Am fost declarat șpăgar. (...) Din punctul nostru de vedere, treaba a fost din zona de supraviețuire”, a spus el, menționând că firma sa a plătit peste 75 milioane de lei către stat.
În încheiere, fostul vicepremier a recunoscut greșelile făcute, dar a insistat că statul nu a fost niciodată un partener corect pentru antreprenori. „Țara asta a crescut și a crescut cu noi și a crescut într-o atmosferă complicată, într-un parteneriat cu statul român care niciodată n-a fost corect”, a concluzionat Anastasiu.