În valul de scumpiri şi austeritatea care ne ameninţă de luna viitoare, s-ar putea spune că taxele şi impozitele pe care va trebui să le plătim anul viitor pot să mai aştepte pe lista îngrijorărilor noastre. Indexarea lor va fi hotărâtă prin vot de aleşii locali convocaţi în şedinţă ordinară pe 31 iulie 2025.
„Ce majorare de impozite şi taxe ni se pregăteşte la Galaţi”, vă informam în ediţia din 6 iunie a ziarului „Viaţa liberă”. La acel moment, puteaţi afla că se află în consultare publică, pe portalul Primăriei Galaţi, un proiect de hotărâre privind indexarea impozitelor şi taxelor locale începând cu anul 2026. Documentul prevedea că nivelurile în sume fixe vor fi indexate cu rata inflației pe anul 2024, respectiv 5,6 la sută.
„Începând cu anul 2026, se indexează cu rata inflației nivelul taxelor speciale, respectiv: taxe suplimentare la taxa de habitat, taxe speciale pentru finanțarea activității de ecarisaj, taxă specială pentru stațiile fixe de telefonie mobilă, taxă pentru eliberarea la urgență a certificatelor de atestare fiscală și a fișelor de înmatriculare a mijloacelor de transport în cazul persoanelor juridice, precum și a unor certificate sau autorizații din domeniul urbanismului. Taxa hotelieră se menține la aceeași cotă ca în anul 2025”, se precizează în documente.
Administraţia locală arăta că, pentru stabilirea nivelului impozitelor si taxelor locale, s-au avut în vedere prevederile legale, precum și acoperirea necesităților bugetare care să asigurare funcționarea serviciilor publice pentru anul 2026.
Consultarea publică s-a încheiat la jumătatea lunii trecute şi, după cum aflăm din documentele prezentate aleşilor, nu s-au primit propuneri din partea cetăţenilor.
Dacă proiectul care va fi supus votului Consiliului Local nu va suferi modificări, atunci creşterea de anul viitor va fi de 5,6 la sută.
Iar bonificaţia pentru plata, până la 31 martie, a obligaţiilor fiscale pe tot anul, va rămâne aceeaşi 10 la sută la impozitul pentru clădiri, terenuri şi mijloace de transport pentru contribuabilii persoane fizice, respectiv 3 la sută la impozitul pe clădiri, 10 la sută la impozitul pe mijloace de transport, pentru persoanele juridice.
Trebuie spus că în lipsa unei decizii privind indexarea impozitelor şi a taxelor locale, s-ar aplica nivelurile maxime prevăzute de Codul fiscal, indexate conform prevederilor legale.
Pentru a avea termeni de comparaţie, aflaţi că impozitele pe care le-am plătit anul acesta au fost indexate anul trecut cu 10,4 la sută. Deci este loc mereu de mai mult, mai scump, mai greu…