Premierul Ponta: "România - defavorizată prin fondurile UE alocate pe 2014-2020. În cană e mai puţin lapte"

Premierul Ponta: "România - defavorizată prin fondurile UE alocate pe 2014-2020. În cană e mai puţin lapte"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România a fost evident defavorizată prin fondurile europene alocate pentru 2014-2020 comparativ cu alte state din zonă, raportat la numărul de locuitori, deoarece se putea negocia mai bine, iar preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să ceară Parlamentului un mandat în acest sens, afirmă premierul Ponta.

Prezent în Camera Deputaţilor pentru prezentarea Acordului de parteneriat între România şi UE privind mecanismul financiar multianual 2014-2020, Ponta a arătat că România (cu circa 1.000 euro/locuitor) a primit jumătate din fondurile alocate Cehiei (2.000 euro/locuitor), Ungariei (2.000 euro/locuitor), Portugaliei (1.900 euro/locuitor), Slovaciei (2.200 euro/locuitor), Poloniei (1.900 euro/locuitor), Lituaniei (2.200 euro/locuitor) şi Croaţiei (1.900 euro/locuitor) raportat la numărul de locuitori ai ţării.

"Important este acum, cum spune Comisia Europeană, să nu plângem după laptele vărsat. Nu plângem, doar trebuie să ştim că în cana României este mai puţin lapte decât în cana vecinilor noştri", a spus Ponta, arătând că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să ceară Parlamentului un mandat de negociere a unui buget pentru o perioadă în care el nu va mai fi preşedinte.

"Cred că şi atunci când reprezentantul României, în speţă preşedintele, a negociat alocarea sumelor pentru România, ar fi trebuit să facă acest lucru în baza unui mandat dat de Parlament", a spus Ponta.

Premierul a precizat că fondurile alocate României de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020 vor fi utilizate în principal pentru reducerea discrepanţelor grave dintre diferite regiuni şi judeţe ale ţării, implicit prin dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare şi prin continuarea proiectelor de canalizare şi acces la gaze.

Ponta a amintit totodată că, potrivit unei intenţii anunţate anterior, doar ministerele Agriculturii, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene vor mai avea autorităţi de management, restul ministerelor şi autorităţi urmând să aibă doar organisme intermediare, pentru o mai bună coordonare.

Citit 680 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 14:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.