Premierul Ponta: "România - defavorizată prin fondurile UE alocate pe 2014-2020. În cană e mai puţin lapte"

Premierul Ponta: "România - defavorizată prin fondurile UE alocate pe 2014-2020. În cană e mai puţin lapte"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România a fost evident defavorizată prin fondurile europene alocate pentru 2014-2020 comparativ cu alte state din zonă, raportat la numărul de locuitori, deoarece se putea negocia mai bine, iar preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să ceară Parlamentului un mandat în acest sens, afirmă premierul Ponta.

Prezent în Camera Deputaţilor pentru prezentarea Acordului de parteneriat între România şi UE privind mecanismul financiar multianual 2014-2020, Ponta a arătat că România (cu circa 1.000 euro/locuitor) a primit jumătate din fondurile alocate Cehiei (2.000 euro/locuitor), Ungariei (2.000 euro/locuitor), Portugaliei (1.900 euro/locuitor), Slovaciei (2.200 euro/locuitor), Poloniei (1.900 euro/locuitor), Lituaniei (2.200 euro/locuitor) şi Croaţiei (1.900 euro/locuitor) raportat la numărul de locuitori ai ţării.

"Important este acum, cum spune Comisia Europeană, să nu plângem după laptele vărsat. Nu plângem, doar trebuie să ştim că în cana României este mai puţin lapte decât în cana vecinilor noştri", a spus Ponta, arătând că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să ceară Parlamentului un mandat de negociere a unui buget pentru o perioadă în care el nu va mai fi preşedinte.

"Cred că şi atunci când reprezentantul României, în speţă preşedintele, a negociat alocarea sumelor pentru România, ar fi trebuit să facă acest lucru în baza unui mandat dat de Parlament", a spus Ponta.

Premierul a precizat că fondurile alocate României de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020 vor fi utilizate în principal pentru reducerea discrepanţelor grave dintre diferite regiuni şi judeţe ale ţării, implicit prin dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare şi prin continuarea proiectelor de canalizare şi acces la gaze.

Ponta a amintit totodată că, potrivit unei intenţii anunţate anterior, doar ministerele Agriculturii, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene vor mai avea autorităţi de management, restul ministerelor şi autorităţi urmând să aibă doar organisme intermediare, pentru o mai bună coordonare.

Citit 619 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 14:41

3 comentarii

 • postat de ana
  Marți, 08 Octombrie 2013 17:48
  62.23.44.***
  Prin ce s-a remarcat Romînia en 2012 et 2013 în Europa ? Pe plan interieur : Instabilitate politica, cursa la putere si cumulul de mandate, campanii de destituire à Presedintelui, referandum de opereta, coruptie si favoritisme! Pe plan exterieur : bataia cine se duce la intilnirile internationale Premierul sau Presedintele desi legislatia este clara. Imaginea negativa vehiculata de prezenta si atitudinea rommilor in Europa, nici o actiune de informatie sur ce s-a facut(daca s-a facut ceva!) pentru ei lasind sa se creada ca este o populatie oprimata, nedorita si desciminata în tara : cu asta nici sa nu visam ca vom intra in Schengen ! Haosul si instabilitatea politica face ca vom avea din ce in ce mai putine fonduri iar imaginea negativa a romînilor in general asimilati la rommi ne aduce prjudiciu la toti ori pe unde am fi!
  Ministrul culturii sau al turismului sau de externe sau toate trei impreuna cu servicille de comunicatie ale Presedintelui si ale Premierului de ce nu-si unesc capacitatile intelectuale si financiare ca sa faca o campanie despre Romînia si ce este bun si frumos, ca inafara se vede numai ce este stricat si gaunos! Pacat ca ramînem in acesta stare de complezanta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Marți, 08 Octombrie 2013 14:23
  82.88.16.***
  Noi ne comparam cu celelalte tari ???????Nici o autostrada nu sintem in stare sa facem !!!!!!
  Lapte va fi mereu mai putin, atit timp cit nu avem politici de valoare, si apoi........UE are alte interese cu Romania......
  nu sa se dezvolte ...!!!sintem deja o piata de desfacere....nimic altceva !!PACAT !!!!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Marți, 08 Octombrie 2013 14:14
  5.13.164.***
  Comisia Europeană a deblocat programul POS CCE pentru România

  Comisia Europeană a decis deblocarea programului POS CCE pentru România, a anunţat, marţi, la Bruxelles, Shirin Wheeler, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politici regionale, Johannes Hahn.

  Potrivit acesteia, Johannes Hahn a comunicat premierului Victor Ponta această decizie, luată după ce o echipă de audit a Comisiei Europene a fost la Bucureşti, în perioada 23-28 septembrie.

  În zilele următoare, Comisia Europeană va trimite României 196 de milioane de euro pentru proiectele deja depuse.

  Surse europene au precizat recent pentru MEDIAFAX că deblocarea POS CCE urma să fie anunţată la începutul lunii octombrie, după ce o echipă de audit a Comisiei Europene a fost la Bucureşti pentru a evalua măsurile luate de autorităţile române pentru reluarea programului.

  Concluziile preliminare ale echipei de audit sunt favorabile, autorităţile române reuşind să remedieze mai multe deficienţe în funcţionarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, potrivit surselor citate.

  Echipa de audit a CE a venit la Bucureşti în vederea evaluării măsurilor luate pentru remedierea disfuncţionalităţilor programului şi a lucrat în paralel cu Autoritatea română de Audit, care va trimite la Bruxelles propriul raport privind măsurile luate în vederea deblocării plăţilor. De altfel, şi raportul Autorităţii române de Audit este unul pozitiv.

  Comisia Europeană a anunţat, la 25 octombrie 2012, presuspendarea a a trei programe: POS CCE, POR şi POS Transport.

  Executivul european a decis, la sfârşitul lunii aprilie, deblocarea a patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul POR, iar la 25 iunie a fost ridicată presuspendarea celor două axe de pe POS Transport. Problemele cele mai mari au fost însă pe POS CCE, unde a fost sesizată DNA.

  Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost sesizată de Guvern după verificarea firmelor care au fost implicate în întregul "circuit" al fondurilor europene alocate în baza Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), a precizat, la 28 iunie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

  Verificările au vizat modul în care au fost delegate anumite atribuţii către organisme intermediare, aceasta fiind una dintre cerinţele Comisiei Europene.

  "Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din păcate, pe tot ceea ce înseamnă circuit al banului european, şi anume de la pregătirea de proiecte, evaluare, selecţie şi verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta în sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au făcut deja verificări în acest sens, iar unele dintre situaţii au fost trimise către soluţionare mai departe, la DNA şi nu numai. Am curăţat, să spunem, sistemul din acest punct de vedere şi sperăm ca în viitor să nu se mai întâmple", a spus Teodorovici.

  La 31 august, rata de absorbţie pe POS CCE era cea mai mică din cele şapte programe operaţionale. România a atras doar 6,77% (172,91 milioane de euro) din plăţile intermediare de la Comisia Europeană. În ceea ce priveşte declaraţiile de cheltuieli transmise de Bucureşti la Comisia Europeană, rata este de 14,45% (369,17 milioane de euro).

  S-a deblocat programul si sunt trimisi bani in tara de la Uniunea Europeana, oare Galatiul are vreun proiect depus ? Poate Viata libera afla si intocmeste un tabel cu proiectele intocmite de catre autoritati.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.