Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
6 comentarii

Confederația Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) susţine că gratuitatea transportului cu trenul pentru studenţi este ilegală şi solicită lămuriri din partea Ministerului Finanţelor privind modul de acordare a subvenţiilor şi decontarea biletelor pentru transportul feroviar.

Reprezentanţii COTAR sunt nemulţumiţi şi de faptul că gratuitatea studenţilor se aplică doar în cazul transportului feroviar, nu şi pentru cel rutier sau naval şi cer să se facă publice datele unui control referitor la gratuitatea oferită studenţilor.
"Considerăm că această gratuitate este nelegală şi se aplică discriminatoriu, doar transportului pe calea ferată, atât pentru CFR Călători, cât şi pentru operatorii privaţi, excluzând, însă, transportul rutier sau naval, deşi sunt zone din ţară în care studenţii nu ar putea ajunge cu trenul. Considerăm, aşadar, că strategia lansată la începutul acestui an are scop politic, targetul fiind susţinerea anumitor categorii de transportatori şi obţinerea de avantaje băneşti din banii publici", se precizează într-un comunicat al confederaţiei sindicale. 

Se cere intervenţia ANAF

Printre altele, COTAR doreşte să i se comunice şi când a fost efectuat ultimul control din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, ANAF, Direcţia de Control, sau Curtea de Conturi, în cadrul companiilor feroviare ce primesc ajutoare băneşti nejustificate de la bugetul statului.
"Având în vedere faptul că gratuitatea acordată celor 450.000 de studenţi se face fără a se putea ţine o evidenţă reală a biletelor cumpărate, fără număr, este clar că se pot emite tichete de călătorie pentru această categorie tot fără număr şi fără a se putea verifica vreodată dacă operaţiunea este fictivă ori reală, în lipsa încasărilor, oricât de mici, în casierie, pentru fiecare bilet. Astfel, dl. Ionuţ Mişa (ministrul Finanţelor n.r.) este obligat de funcţia pe care o deţine să sesizeze organele de urmărire penală, pentru a stabili cine a lăsat aceste breşe și în ce scop", se menţionează în documentul citat. 

Citit 3643 ori Ultima modificare Vineri, 25 August 2017 21:10

6 comentarii

 • postat de Gandalf Vineri, 22 Septembrie 2017 09:32 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  0

  Cand se oferea doar reducere de 50% aceiasi transportatori care fac acum gargara nu ofereau dreptul de reducere respectiv... acum vor si ei o felie de cascaval, fara sa stie ca fiecare calatorie a vreunui student se inregistreaza cu cnp si alte date in vederea decontului si ca nu exista posibilitatea tehnica de a se efectua calatorii incompatibile (adica doua bilete pe relatii diferite in acelasi timp sau altele asemenea)
  Cand intreba studentul de reducere i se raspundea: ”du-te la stat, aici e privat” ... acum n-aveti decat sa culegeti ce ati semanat.

  Raportează
 • postat de galatean Duminică, 27 August 2017 12:52 Link la comentariu
  3
  1

  un articol tendentios, la adresa studentilor, mai ales ca Galatiul nu mai este centru universitar major! Mai urmeaza sa spunem ca si biletele gratuite pentru pensionarii de peste o anumita varsta sunt un abuz!? La genul asta de atitudini se ajunge cand nu mai exista coeziune sociala, cand oamenii nu mai vad beneficii in a avea o populatie tanara educata (nici cu astia tineri nu mi-e rusine, ca vagabondeaza prin "afara" dupa ce termina studiile!)si nici nu mai exista respect pentru populatiile in varsta!Nu-i decat o masura normala, care trebuia mentinuta din anii '90, dar daca e masura psd e rau, nu-i asa?!

  Raportează
 • postat de Mickey Mouse Duminică, 27 August 2017 09:15 Link la comentariu
  2
  5

  Va deranjeaza gratuitatea studentilor pe tren,dar cand vine vorba de evaziunea fiscala facuta de transportatorii rutieri,mucles. Dati vina pe politic,politic care a facut in asa fel sa avantajeze transportul de marfuri rutier in dauna transportului pe calea ferata. Din cauza transportului rutier se deterioreaza infrastructura rutiera si avem carnagiu pe soselele din Romania.Pentru ca soselele sunt mostenite de la comunisti si nu au fost proiectate sa sustina avalansa de tiruri care le ia cu asalt ora de ora.Cat despre transportul naval de persoane,chiar imi vine sa rad,astia n-au habar ca ,practic,acesta nu mai exista...

  Raportează
 • postat de Nimic nu e pe gratis ! Duminică, 27 August 2017 03:36 Link la comentariu
  4
  4

  Asta e o aroganță tipic romaneasca: CFR CALATORI se duce de rapa dar ... una dintre categoriile tinta de calatori, de la care ar putea realiza incasari consistente ... ESTE TRANSPORTATA PE GRATIS !!!

  Raportează
 • postat de Te umfla rasul cand citesti : Sâmbătă, 26 August 2017 09:22 Link la comentariu
  0
  9

  "Având în vedere faptul că gratuitatea acordată celor 450.000 de studenţi se face fără a se putea ţine o evidenţă reală a biletelor cumpărate, fără număr, este clar că se pot emite tichete de călătorie pentru această categorie tot fără număr şi fără a se putea verifica vreodată dacă operaţiunea este fictivă ori reală, în lipsa încasărilor, oricât de mici, în casierie, pentru fiecare bilet. "
  TOCMAI EI SA SPUNA CA ESTE CEVA IN NEREGULA CU BILETELE ELIBERATE !!?!!

  Raportează
 • postat de Zola Sâmbătă, 26 August 2017 07:13 Link la comentariu
  5
  18

  Gratuitatea pentru studenti trebuie eliminata si nu extinsa! Suntem o tara cu pomeni politice. Gratuitate la studenti, salarii de 10 ori mai mari la bugetari dar nimic nu merge in tara asta! Cei care muncesc, salariatii, au vreun drept in afara de a plati taxe si impozite din ce in ce mai mari! Romania trezeste-te! Guvernul e format doar din afaceristi care nu-si vad decat de interesul lor propriu si personal! Si nr de angajatii de la stat trebuie redus cu mult. Nu fac decat sa taie frunze la caini si sa incaseze salarii nesimtite. Uite de ex, in Galati, 90 % din salariati sunt bugetari. In rest cativa la Damen si combinat si cam atat.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.