De ce a venit preşedintele Macron la Bucureşti (VIDEO)
Foto: presidency.ro

De ce a venit preşedintele Macron la Bucureşti (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Campania preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de atragere a statelor est-europene de partea sa, în lupta pentru limitarea efectelor detaşării muncitorilor, în baza Directivei 96/71/CE, a fost subiectul fierbinte al săptămânii care tocmai se încheie. Macron a înregistrat şi succese, dar şi eşecuri, în condiţiile în care ţări din grupul de la Vişegrad (Cehia şi Slocavia) susţin iniţiativa Franţei, iar Polonia o dezaprobă.

Joi, la Bucureşti, Emmanuel Macron declara că Uniunea Europeană riscă să se destrame dacă nu se va găsi o soluţie pentru criza creată, în ţările bogate, printre care şi a sa, de aceste detaşări ale muncitorilor din Europa de Est... Înainte să vină în România, şeful statului francez se întâlnise, la Salzburg, în Austria, cu cancelarul Christian Kern, cu premierul ceh Bohuslav Sobotka şi cu preşedintele slovac, Robert Fico. Toţi aceşti oameni de stat căzuseră de acord asupra unor măsuri generale de adoptat pentru a limita pierderile cauzate economiilor dezvoltate de detaşarea muncitorilor est-europeni.

Dorinţa declarată a lui Macron, încă din campania sa electorală, este ca durata detaşării unui muncitor dintr-un strat membru al UE într-un al stat, în baza Directivei 96/71/CE, să fie limitată la 12 luni dintr-un interval de doi ani. Încă de pe atunci, candidatul la cea mai înaltă funcţie din Franţa i-a avertizat pe liderii statelor membre din Europa de Est că detaşările îi lasă fără locuri de muncă pe cetăţenii din „vechea Europă”.

De ce îi deranjează atât de tare pe francezi detaşarea muncitorilor? Să presupunem că o societate din România îşi detaşează un muncitor în Franţa. Omul va trebui să primească cel puţin salariul minim din statul în care lucrează, dar asigurările sociale şi impozitele pe salariu le va plăti în România, la nivelul impus de legislaţia românească. Asta, cu toate că în Franţa, ţară mai bogată decât România, nivelul contribuţiilor este mai ridicat. În baza acestui sistem, statul francez pierde pe mai multe paliere. Înainte de toate, pierde bani din cauză că nu-l poate impozita pe român aşa cum l-ar impozita pe francez. Apoi, din cauză că rata şomajului de 9,6 la sută (dublă faţă de România) s-ar menţine ridicată şi din cauză că mulţi angajatori preferă forţa de muncă mai ieftină, din Europa de Est.  Totul, pentru că aşa permite o directivă pe care el o consideră, în forma actuală, “o trădare a spiritului european în fundamentele sale”.

Macron a ajuns chiar să îi dea drept exemplu  pe polonezi.

“Munca detaşată conduce la situaţii ridicole. Credeţi că pot explica oamenilor din clasa mijlocie franceză că firmele au închis fabrici în Franţa ca să meargă în Polonia pentru că e mai ieftin, iar în Franţa firmele angajează polonezi plătiţi mai prost? Acest sistem nu funcţionează corect", a declarat Macron. În replică, prim-ministrul polonez, Beata Syzdlo, a respins clar proiectul cu care Macron a venit în Europa de Est şi a declarat că statul pe care îl reprezintă nu va susţine limita perioadei de detaşare, de vreme ce o astfel de măsură nu ar fi în interesul cetăţenilor săi.

La Bucureşti, preşedintele Klaus Johanis a adoptat o atitudine ceva mai nuanţată.

„Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Există pe de-o parte o mare nemulţumire în Franţa că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem, pe de altă parte putem să observăm că există foarte mulţi oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Spania, Germania, Franţa. Dacă situaţia este aşa, este foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această Directivă“, a precizat Klaus Johannis.

Dar pentru că Macron căuta sprijin pentru un proiect, Johannis a discutat şi despre modalitatea în care Franţa ar fi de folos  României, sprijinindu-i aderarea la Schengen. Ambele proiecte rămân în stadiul de discuţie,  la nivel înalt.

       

Citit 1823 ori Ultima modificare Vineri, 25 August 2017 21:09

2 comentarii

  • postat de galatean
    Duminică, 27 August 2017 13:05
    asta e economia de piata, unde unii inca au resurse (Estul Europei) si trompetele internationale vestice striga in gura mare ca acolo e saracie, tocmai ca sa ia IEFTIN ultimele resurse ramase in UE. Altfel, veniturile asa-ziselor tari vestice provine din ..servicii in turism si financiare, care pot disparea peste noapte si nu prea tin de foame!

    Mai grav e ca avem acesti politicieni lasi (si pe Werner nu-l mai pot vedea cum a fost descris de unul din fostii lui elevi: ca umbland cu batul in mana printre banci!, fiindca acum se pare ca celelalte banci umbla cu batul in mana dupa el si el e in calitate oficiala de pres. al Romaniei!) care pierd suportul populatiei, iar ei sunt singurii care pot apara interesul national in fata jafului facut de companiile private si ngo-uri! Sa incercam si noi, ca si bancile, cu Werner, ca se pare ca metoda asta tine!
    0
    2
    Raportează
  • postat de Ça suffit !
    Duminică, 27 August 2017 03:28
    Deci, noi, romanii, suntem acuzati ca am fi partasi (DIN NOU !!!) la degringolada si dezastrul in care se afla UE ...
    De data asta acuzatia vine, nu din partea vreunui ziar mai mult sau mai putin obscur din aceasta tara absolut catastrofal guvernata in ultimele decenii, care reprezinta ea insasi. in intregul ei un factor de risc maxim pentru integritatea acestei uniuni paguboase (si a popoarelor ei) despre care se tot bate toba aiurea , Uniunea Europeana, ci din partea acestui ridicol reprezentant al ei care a venit la Bucuresti ca sa ne arunce acuze in fata, fara perdea, la noi in tara, la cel mai inalt nivel, referitor la niste ,,probleme'', pe care , dupa mintea lui ... le-ar provoca Romania !

    Daca Romania este cea care provoaca probleme si duce la destramarea UE ... atunci aceasta epava de tara, Franta, care de cativa ani buni nu face altceva decat sa schimbe nivelurile de alerta (DE LA MAXIM LA EXTREM !!!) la care traiesc locuitorii ei, tara care, alaturi de colegele ei vechi de ,,stabilitate'' in lume, Germania, Belgia, Olanda, Marea Britanie alaturi de Spania, Italia si altele cateva, care au provocat dislocarea a zeci de miloane de oameni din tarile lor, oameni pe care, mai apoi, i-au stramutat in Europa si, nu s-au limitat la atat, acum vor sa-i bage pe gat si altor tari, intre care si Romania, probabil din dorinta de a ne bucura si noi de binele pe care l-au facut aceste populatii stramutate in toate tarile prin care s-au pripasit ... CE FEL DE TARI SUNT ?!!!

    Toate marile orase din tarile din vestul Europei ... SUNT PLINE PANA LA REFUZ ... de populatii stramutate, patrunse in Europa in mod ilegal (in cea mai mare parte a lor !!!) dar cei care destabilizeaza suntem noi, romanii ... MAI EUROPENI DECAT POPOARELE TUTUROR ACESTOR TARI, LA UN LOC !!!

    Firmele din tarile din vestul Europei au carat tot ce au vrut si ce n-au vrut din Romania, in ultimii 10 ani (si nu numai) aducandu-ne ,,la schimb'' toate deseurile si rebuturile si subprodusele si otravurile lor dar... FRUMOS AMBALATE SI PURTAND STAMPILA ,,PRODUCED IN EU'' ... dar, romanii sunt cei care distrug Franta !!!

    Cetatenii din aceste tari, enumerate mai sus, sunt acceptati cu bratele deschise in Romania si venerati in mod ABSOLUT PROSTESC pe la televiziuni si prin ziare, indiferent ce infractori sau boschetari vor fi pe la ei prin tara dar... romanii, indiferent de valoarea pe care o au, sunt aratati cu degetul si discriminati in orice situatie, reusind cu greu sa-si obtina drepturile (MULT TRAMBITATE AIUREA PRIN TOATA PRESA) ... de cetateni europeni, atunci cand se afla in vestul Europei pentru ca, ,,se stie'' , romanii destabilizeaza Europa !

    Acum ar fi un bun prilej ca Presedintele Romaniei sa demonstreze din ce este facut ...
    0
    8
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.