Proiectul legilor Justiţiei, avizat negativ de CSM

Proiectul legilor Justiţiei, avizat negativ de CSM
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor Justiţiei, cu 10 voturi la 8. Înaintea şedinţei, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că un proiect atât de criticat de magistraţi şi de oficialii europeni ar fi normal să primească aviz negativ, dacă ne dorim ca României să-i fie ridicat MCV-ul. 

Avizul CSM este, însă, unul consultativ. De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ulterior, că se aştepta la acest rezultat. "Au intrat în şedinţă cu poziţii exprimate anterior dezbaterii. Au spus că votul va fi negativ, ceea ce înseamnă că au venit la dezbatere cu o hotărâre luată înainte de dialog, iar eu nu că estimam, ci ştiam acest lucru. Cunoşteam foarte bine poziţiile dânşilor şi aproape sunt public cunoscute opţiunile pe care care unii sau alţii le au. Absenţa mea a fost deliberată, le cunoşteam opţiunile, dânşii cunoşteau opţiunea mea, eu aş fi susţinut proiectul trimis la avizare. Cunoşteam poziţia dânşilor şi domnul general a zis că va fi în bloc un aviz negativ, aviz care este, oricum, consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca să mă exprim generic, nu doresc reformarea sistemului", a declarat Tudorel Toader.

Reacţii la adresa ministrului

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, în şedinţă, că s-ar fi aşteptat ca ministrul Justiţiei să fie prezent la deliberări. "Mă surprinde, neplăcut de această dată, pentru că am nutrit o consideraţie aparte pentru domnul ministru al Justiţiei. Mă surprinde lipsa dumnealui de la şedinţa plenului. Sunt încurcată, nu ştiu cum să apreciez sau cum să interpretez această lipsă. Poate este o poziţie de onoare, poate este o poziţie de demnitate sau poate este reţinere asupra faptului că poate ar fi fost puţin incomodat sau mai mult incomodat să răspundă la întrebări pe care fiecare dintre noi am fi avut să le fi adresat. Poate să răspundă domnul ministru sau poate nu este cazul să răspundă. În orice caz, sunt convinsă că pentru fiecare dintre noi lipsa dumnealui, măcar pentru a-şi susţine proiectul pe legile Justiţiei, este un aspect derutant şi care probabil se va reflecta nu ştiu cum şi în ce măsură în votul exprimat", a declarat Mariana Ghena, preşedintele CSM.

Citit 689 ori Ultima modificare Joi, 28 Septembrie 2017 20:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.