Side, nenumărate minuni arheologice

Side, nenumărate minuni arheologice
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Side, frumoasa stațiune turistică de coastă din Marea Mediterană, se află la aproximativ 15 kilometri est de orașul Antalya, pe o mică peninsulă care măsoară numai 800 de metri lungime.

Aspendos

Este un teatru construit în anul 167 e.n. de către arhitectul Zeno, fiul lui Theodorius. Aici se află 40 de rânduri de bănci din marmură, ridicate pe un deal, unde puteau sta până la 15.000 de oameni. Acest teatru elenistic a fost construit în timpul domniei lui Marcus Aurelius și a fost dedicat zeilor. Construcția a fost realizată de către doi frați și este un dar făcut orașului, până la această dată fiind extrem de bine păstrat și încă funcțional.

Aspendos are și un pod istoric, lung de 225 metri, construit de către un împărat anatolian în secolul 13. Podul a fost recent restaurat, aici aflându-se în prezent magazine cu suveniruri. În afară de toate acestea, Aspendos se mândrește și cu ruinele unei bazilici, o Agora și unul dintre cele mai mari apeducte (100 e.n.) din Anatolia.

Zidurile orașului

Porțiunea care separă peninsula de uscat a fost ridicată în secolul 2 î.e.n, în timpul perioadei elenistice, printre zidurile vechiului oraș din Side, care au rezistat până în zilele noastre.

Zidurile aflate pe partea scăldată de apă a peninsulei au fost oarecum distruse și ulterior modificate, construite sau reparate de nenumărate ori, în timpul perioadelor romane și bizantine. În prezent, zidurile de la capătul de sud al peninsulei, au fost îngropate sub nisipuri.

Poarta principală

Din punct de vedere al artei militare, poarta principală a orașului Side este extrem de interesantă. Ea reprezintă un sistem format dintr-o curte semi-circulară și două turnuri, având două secțiuni care se deschid înspre și în afara orașului. Acest model de poartă a fost folosit și în alte orașe din regiunea Pamphylia (Perge, Sillyon). O intrare monumentală cu două arcade a fost adăugată porții, sub forma a două straturi, probabil în timpul perioadei Pax Romana (Pacea Romana). Ambele straturi sunt alcătuite din grupuri de coloane, formate prin suprapunerea a două coloane în stil corintian.

Apeductul

A fost construit în timpul domniei lui Antonius Pius, în jurul anului 150 î.e.n și transporta apa de la izvorul Manavgat către oraș, la o distanță de 32 de kilometri. Apa trecea prin galeriile și canalele săpate în stâncă, în diverse locații de lângă izvor, iar în zonele joase era transportată prin arcade înalte.

Teatrul

Teatrul este cea mai grandioasă construcție din Side și datează din secolul 2 e.n. Partea din spate a fost construită astfel încât să aibă vedere la Marea Mediterană. Deși teatrul este un monument din perioada romana, partea rezervată spectatorilor a fost construită mai larg decât un semicerc, la fel ca în teatrele elenistice. Nu a fost posibil ca teatrul să fie construit pe un deal, potrivit tradiției, întrucât terenul din Side este plat și ar fi fost nevoie de un volum uriaș de muncă.

În perioada creștinismului, teatrul a funcționat și în aer liber. În acest scop, au fost adăugate două mici capele.

Clădirea teatrului a reprezentat un element important al sistemului de apărare, iar porțile care se deschid dinspre scenă către agora au fost zidite cu cărămizi, în perioada când suprafața orașului era în descreștere, iar zidurile intermediare ale orașului au fost construite în acest scop.

Templul lui Dionisios

Se află între drumul de acces și teatru, în locul unde începe artera portului, după pătrunderea prin monumentala poartă a orașului. El este alcătuit dintr-o cameră cu dimensiunile de 7 pe 17 metri, aflată pe un podium și are atașate semi coloane. La intrare se află 4 coloane, în stil corintian, construite din granit roșu. În cameră se pătrunde după urcarea a șapte trepte. Monumentul aparține secolului 3 î.e.n., perioadă timpurie romană.

Templul lui Apollo

Templul lui Apollo se află lângă vechiul port. El are 6 coloane în stil corintian în față și în spate, care stau pe un stilobat cu dimensiunile de 16 x 30 metri și 11 coloane în același stil, de-o parte și de alta. 

Sursa: tuktuk.ro

Citit 3330 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iulie 2018 13:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.