Oraşul Jacarandei. Pretoria, capitala administrativă a Africii de Sud

Oraşul Jacarandei. Pretoria, capitala administrativă a Africii de Sud
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Aşezată la extremitatea sudică a continentului Africa, Africa de Sud are 2.798 de kilometri de coastă maritimă la Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian şi o suprafaţă totală de 1.219.080 kmp. Statul are o populaţie de peste 55 de milioane de locuitori.  În fiecare an, la 27 aprilie, Africa de Sud celebrează Ziua Naţională.

La această dată, în 1994, au fost organizate primele alegeri democratice după regimul de apartheid. Alegerile au fost câştigate de Congresul Naţional African (ANC), iar liderul său, Nelson Mandela, a devenit primul preşedintele al ţării din rândul populaţiei de culoare.

Africa de Sud este o ţară în care cultura şi civilizaţia africană se îmbină armonios cu bogăţii naturale unice în lume. De aceea, Africa de Sud a devenit una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă. Este o ţară deosebită deoarece are trei capitale: Pretoria, capitala administrativă, Cape Town, capitala legislativă, unde se afla Parlamentul Africii de Sud, şi Bloemfontein, capitala juridică, ce găzduieşte Curtea Supremă de Justiţie din Africa de Sud.

Oraşul Pretoria a fost fondat în 1855 de către Marthinus Wessel Pretorius, lider al burilor, unul dintre principalii întemeietori ai fostei Republici Sud-Africane. Republica Boerilor şi Colonia Orange River s-au unit cu Cape Colony şi Natal Colony în 1910, devenind Uniunea Africa de Sud.

Pretoria a devenit atunci capitala administrativă a întregii ţări, iar la Cape Town a fost stabilită capitala legislativă. La 14 octombrie 1931, Pretoria a căpătat statutul oficial de capitală, iar când Africa de Sud a devenit republică, în 1961, Pretoria a rămas capitala sa administrativă.

Istoria Pretoriei este reflectată în clădirile vechi şi muzeele impresionante. Muzeul Transvaal oferă o bogată colecţie de exponate ce vorbesc despre istoria regiunii, dar cea mai importantă dintre acestea este fosila de Australopithecus numita “Doamna Ples” şi descoperită la Sterkfontein, considerat leagănul umanităţii. Artefacte din Epoca fierului descoperite în statul Mapungubwe se află la Muzeul cu acelaşi nume al Universităţii din Pretoria. Rinocerul de aur, sceptrul de aur, vasul de aur, câteva ornamente din aur, fildeş şi cupru, mărgele folosite pentru comerţ şi ceramica chinezească se numără printre exponate.

Itinerarul continuă cu Forturile Pretoriei, un complex spectaculos de fortificaţii construit de guvernul sud-african înainte de izbucnirea celui de-al doilea război bur, apoi cu Melrose House, un conac în stil victorian, unde a fost semnat, în 1902, tratatul de pace care a încheiat cel de-al doilea război bur, şi în cele din urmă, cu Parcul Libertăţii, unde există un memorial cu numele celor ucişi în timpul războaielor bure, în cele două războaie mondiale şi în timpul apartheidului.

Complexul de clădiri Union Buildings, unde se află sediul preşedinţiei Africii de Sud, dar şi al Guvernului, reprezintă cel mai mare centru politic din Africa de Sud, dar este totodată şi un obiectiv important turistic. Ansamblul a fost construit între anii 1910-1913.

Cu peste 600 000 de vizitatori anual, Gradina Zoologică din Pretoria este cea mai mare din Africa de Sud, fiind printre cele mai spectaculoase din lume. Construită în 1899, Gradina Zoologică înglobează un acvariu şi un parc pentru reptile şi găzduieşte toate mamiferele mari din lume.

Alte atracţii turistice sunt: Grădina Botanică, Clădirile Guvernamentale, Rezervaţia Naturală Wonderboom, Piaţa Catedralei şi Rezervaţia Naturală Groenkloof (a doua cea mai veche rezervaţie naturală din lume), Rezervaţia ornitologică Austin Roberts, Muzeul de Istorie Culturală al Africii de Sud, Teatrul de Stat (în 1981 era, cu cele cinci săli de spectacole, cel mai mare complex teatral din emisfera sudică). Pretoria mai este numit şi Oraşul Jacarandei datorită copacilor care, vara colorează oraşul în mov.

În estul oraşului Pretoria se află satul Cullinan, faimos pentru mina de diamante. Satul a intrat în atenţia întregii lumi când, la 25 iunie 1905, a fost descoperit un diamant de 3108 carate – Diamantul Cullinan – cel mai mare diamant descoperit vreodată.

Sursa: dozadebine.ro

Citit 4850 ori Ultima modificare Duminică, 07 Octombrie 2018 11:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.