Primul parc naţional din lume

Primul parc naţional din lume
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Parcul Naţional Yellowstone a fost întemeiat la 1 martie 1872, fiind primul parc naţional din lume şi este înscris în lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1978. Se află localizat în trei state federale nord-americane, 96 la sută din suprafaţa parcului fiind pe teritoriul statului Wyoming, 3 la sută în statul Montana şi numai 1 la sută pe teritoriul statului Idaho. Parcul Naţional Yellowstone se întinde pe o suprafaţă de 8.987 kmp, cuprinzând lacuri, canioane, râuri şi lanţuri muntoase. Pe direcţia nord-sud parcul are o lungime de 102 km, iar pe direcţia est-vest 87 km.

Parcul a fost denumit Yellowstone, după felul în care indienii din tribul Hidatsa (Minnetaree) denumeau apa care străbate ţinutul: „mi tsi a-da-zi”, ceea ce înseamnă „râul care izvorăşte din piatra galbenă”.

Lacul Yellowstone este unul dintre cele mai mari lacuri de mare altitudine din America de Nord şi este centrat deasupra lui Caldera Yellowstone, cel mai mare vulcan de pe continent. Este situat pe un adevărat bazin de lavă acoperit de straturi de roci solide prin care ţâşnesc numeroase gheizere (apă şi vapori fierbinţi) şi izvoare calde. Unul dintre aceste izvoare, a cărui apă atinge 90 grade Celsius, are culori incredibile.

Caldera Yellowstone este considerat un vulcan activ. Acesta a erupt cu o forţă extraordinară de mai multe ori în ultimele două milioane de ani. Lava şi rocile de la erupţiile vulcanice acoperă cea mai mare suprafaţă a parcului Yellowstone.

Caldera Yellowstone. Este o calderă vulcanică și supervulcan. Se află în colțul de nord-vest al statului Wyoming, în care se află cea mai mare parte a parcului. Erupția "Lava Creek", acum 640.000 de ani, a creat Caldera Yellowstone și Lava Creek Tuff.

Parcul este elementul central al ecosistemului Yellowstone, cel mai mare ecosistem rămas aproape intact în zona temperată de nord a Pământului. El cuprinde şi o parte din Munţii Stâncoşi, motiv pentru care are o altitudine medie de 2.440 m, punctul cel mai înalt fiind “Eagle Peak” cu altitudinea de 3.462 metri, iar punctul de cea mai joasă altitudine fiind în nord, cu altitudinea de 1.620 metri.

Numele parcului provine de la fluviul omonim, Yellowstone, care este apa curgătoare cea mai importantă de pe teritoriul parcului. Printre caracteristicile faimoase ale parcului Yellowstone se pot enumera prezenţa frecventă a izvoarelor termale şi a gheizerelor, precum şi existenţa unor animale ca bizoni, urşi grizzly, lupi etc.

În parc se poate intra prin cele cinci intrări: Gardiner (în nord), Yellowstone West (în vest), Jackson (în sud), Cooly (în est) şi Cooke City (în nord-est). Parcul este traversat de paralela de 45 grade latitudine nordică.

Parcul a suferit în 1988 pierderi importante, când, din cauza unui incendiu ce a durat aproximativ trei săptămâni, aproape 700.000 de acri de teren au fost devastaţi. Rezultatul? Mii de copaci arşi, animale sălbatice moarte, precum şi câteva vieţi omeneşti pierdute, cele ale pompierilor care s-au luptat cu flăcările.

În urma dezastrului, oamenii de ştiinţă şi administratorii parcului au decis să nu intervină în ciclul naturii, prin curăţarea zonei de cadavre şi replantarea de puieţi, ci să lase natura să-şi urmeze propria-i metodă de restabilire a normalului. De altfel, vizitatorii mai întâlnesc încă siluetele carbonizate ale copacilor arşi. Parcul Naţional Yellowstone rămâne o creaţie impresionantă a naturii, care îndeamnă an de an turiştii să-i deschidă una dintre cele cinci porţi.

Sursa: dozadebine.ro

 

Citit 7311 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2018 15:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.