Cele mai frumoase castele din România

Cele mai frumoase castele din România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

De câte ori, când te gândești la ce are România mai de soi, încep să-ți danseze castele prin fața ochilor? Dacă răspunsul este „nu adesea”, înseamnă că trebuie să încetezi să mai cauți castele în Spania și să te lansezi în grabnica vizitare a celor românești.

Castelul Peleș

Prea slabe șanse ca Peleșul din Sinaia să nu reușească să te lase cu gura căscată și, chiar dacă îți amintești vag că ai fost să-l vizitezi demult, într-o excursie cu clasa, mai dă-i cel puțin o șansă, acum că ești om în toată firea. Fie și numai pentru ușurarea de a nu mai susține că pe Valea Prahovei nu poți face altceva decât să cheltuiești sume exorbitante.

În ceea ce a fost desemnată drept cea mai importantă clădire istorică din România, te va întâmpina un hol maiestuos cu lambriuri din lemn de nuc și o arhitectură interioară atât de minuțioasă încât cu greu te vei abține să nu încalci regulile casei și să nu încerci să o atingi. Și nu spera să scapi de senzația de pupile dilatate de surprindere în niciuna dintre sălile care compun imobilul. Detaliile cu care au fost îmbrăcate Sălile de Arme, Sala de Muzică, Sala Maură și obiectele de o inestimabilă valoare reușesc să subjuge chiar și cel mai nematerialist spirit.

Castelul Bran

Ei, iată un exemplu vădit în care legendele au puterea să facă ferfeniță veridicitatea. Pentru că oricât ai încerca să te lupți cu morile de vânt și să răcnești din toate puterile că niciun vampir nu a locuit aici, că Vlad Țepeș nu avea nimic în comun cu un sugător de sânge (poate puțin incisivii laterali, dar nu am băga mâna în foc că imaginile n-au fost denaturate) și că nici măcar nu era voievod în Transilvania… las-o baltă. Dacă lumea refuză îndărătnic să-ți dea crezare, dă-te bătut și nu mai încerca să le mai smulgi cupa bucuriei de la gură.

Acest castel-cetate aflat la 30 de km de Brașov a fost ridicat acum mai bine de 600 de ani de către sașii din Scaunul Brașovului, cu mâinile și resursele proprii. Dacă te vei întreba de ce ar ridica cineva un castel într-o stâncă, înseamnă că simțul strategic de luptă te-a ocolit cu desăvârșire. Că doar nu-ți închipui că acum şase secole, sașii au ridicat un castel ca să-l viziteze contemporanii în zilele de weekend. Datorită înălțimii la care a fost construit, ca mai toate castelele de teapa lui, obișnuia să servească drept punct de supraveghere a cetății.

Castelul Corvinilor

Această construcție medievală din Hunedoara, rod al unei munci de secole, își deschide poarta de lemn în sunetele unui scârțâit înfiorător. Aa… poate nu am menționat că ocupă un falnic loc 2 în topul celor mai înspăimântătoare clădiri din lume, iar asta trebuie că spune multe. Ridicat de Iancu de Hunedoara, într-o stâncă, pe malul unui pârâu, castelul o să te transpună fără ca măcar să-și bată capul într-o poveste înțesată de prințese, călugări și cavaleri medievali.

Vei fi tentat să te duci cu gândul la faptul că toate turnurile, sălile și camerele castelului sunt cum nu se poate mai „instagramabile” și nu greșești, chiar sunt. Dar din păcate nu a apărut încă rețea socială care să poată conserva cu atâta ferocitate legendele ce împresoară locul, la fel cum o va face memoria ta.

(din surse online)

Citit 2652 ori Ultima modificare Duminică, 06 Iunie 2021 21:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.