Galațiul tot așteaptă să devină stațiune turistică. La mâna Guvernului

Galațiul tot așteaptă să devină stațiune turistică. La mâna Guvernului
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

România s-a îmbogățit, săptămâna trecută, cu o nouă stațiune de interes național - Vișeu de Sus, din județul Maramureș, dar și cu alte 17 de interes local, între care localități cu nume de rezonanță, precum Săpânța, Putna și Moldovița. Între cele 18 noi stațiuni turistice atestate prin Hotărârea Guvernului nu se află, din păcate, și municipiul Galați, care a solicitat acest statut încă din martie 2022.

Guvernul României a adoptat miercuri, 13 iulie 2022, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local. Decizia a fost luată "în urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, inclusiv prin vizite în teren efectuate de specialiștii din cadrul ministerului, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale". Astfel, au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local 17 localități, după cum urmează: orașul Pecica din județul Arad; municipiul Marghita și Vadu Crișului din județul Bihor; comunele Berzasca, Coronini și Mehadia din județul Caraș-Severin; comunele Corund și Zetea din Harghita; comuna Săpânța, județul Maramureș; comunele Moldovița, Panaci, Putna, Șaru Dornei și Vama din județul Suceava; orașele Deta și Jimbolia din județul Timiș și comuna Mălaia din județul Vâlcea.

"Felicitări tuturor comunităților care au devenit astăzi stațiuni turistice! În perspectivă, acestea pot opta pentru înființarea unei Organizații de Management al Destinației, dezvoltată la nivel local, pentru care se impune, printre criteriile minime obligatorii, deținerea acestui statut sau existența a cel puțin 100 de locuri de cazare în structurile clasificate. Totodată, reprezentând poli de dezvoltare turistică, stațiunile vor beneficia de noi oportunități de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezență tot mai mare a turiștilor în aceste zone", a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, într-un comunicat de presă transmis de instituție.

"Orașul Vișeu de Sus din județul Maramureș, atestat ca stațiune turistică de interes local în anul 2009, primește noul statut de stațiune turistică de interes național, îndeplinind criteriile minime obligatorii. Acesta face parte dintr-o zonă turistică cu valoare consacrată la nivel de țară, care se remarcă printr-un mediu natural variat, deosebit de atractiv şi o zestre culturală arhaică, cu vechime milenară. Aceste atribute au făcut ca zona să fie permanent în atenţia turiştilor atât români, cât şi străini", se arată în comunicatul de presă al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Cererea Galaţiului, depusă în luna martie

Stațiune turistică de interes național vrea să devină și municipiul Galați. Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", municipiul Galați a început demersurile necesare atestării ca stațiune turistică încă din vara anului 2021, când a contractat cu 16.500 de lei fără TVA servicii de consultanță în vederea întocmirii documentației necesare, prestate de Fundaţia "ITCO" din Câmpulung Moldovenesc. În februarie 2022, aleșii locali au fost de acord cu depunerea documentației necesare la Ministerul Turismului. Sunt enumerate, între atracțiile turistice: Biserica Fortificată «Precista», Faleza Dunării, clădiri monumentale - Biblioteca «V.A. Urechia», Catedrala Ortodoxă şi Biserica Catolică, Palatul Administrativ -, spaţii de relaxare precum Parcul «Eminescu» şi Grădina Publică sau muzee, în frunte cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Mai sunt pe listă situl arheologic Tirighina-Barboşi, la a cărui punere în valoare se lucrează, dar și Plaja «Dunărea», recent modernizată. Ministerul Turismului a cerut Primăriei studii şi documente care să ateste prezenţa şi valoarea factorilor naturali de cură (ape minerale, nămol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat), dar și un punct de vedere al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi cu privire la amplasarea localităţii într-un cadru natural, fără factori poluanţi. Iar municipalitatea a apelat tot la Fundația "ITCO", atribuindu-i un contract în valoare de 13.000 de lei fără TVA, pentru realizarea unui studiu de bioclimat.

Am fost curioși să aflăm ce anume s-a mai întâmplat de atunci și până acum. La solicitarea noastră, Primăria municipiului Galați ne-a transmis că documentația pentru atestarea ca stațiune turistică a fost depusă în martie anul acesta și că se respectă pașii procedurali. În consecință, așteptăm.

Reamintim că, în toamna anului 2020, comuna Tulucești a devenit prima localitate de interes turistic local din județul Galați. Până la acest moment, în România sunt atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 112 de interes local. "Pe termen lung și mediu, atestarea acestor localități ca stațiuni turistice de interes local și, respectiv, de interes național, va crea un impact pozitiv. Prin prisma potențialului turistic, dar și a resurselor naturale și antropice, acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, printr-un punctaj sporit, în condiţiile în care unele programe impun acest criteriu, influențând, în consecință, și creșterea circulației turistice, dar și diversificarea ofertelor. De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în aceste stațiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic şi, în egală măsură, va contribui la creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone", este convingerea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Citit 6589 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.