Ghimbirul - aliat pentru imunitate și sănătate

Ghimbirul - aliat pentru imunitate și sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăvara capricioasă ne pune de multe ori la încercare sănătatea. În această perioadă de tranziție, ghimbirul poate fi secretul pentru o imunitate puternică și un ajutor de nădejde în fața mai multor afecțiuni.

Cu o istorie de mii de ani, ghimbirul este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, fiind folosit în China, India și Persia. Rădăcina sa conține peste 400 de compuși activi, cu efecte benefice pentru sănătate - de la susținerea imunității până la sprijinirea digestiei și a procesului de slăbire.

Ajută în infecțiile respiratorii

Studiile arată că ghimbirul calmează durerile în gât, reduce congestia nazală și întărește imunitatea. Datorită proprietăților antioxidante, antibacteriene și antiinflamatoare, este un remediu natural eficient, mai ales în forma proaspătă.

Contribuie la slăbit

O analiză științifică realizată în 2019 a demonstrat că ghimbirul ajută la reglarea glicemiei și colesterolului, sprijinind pierderea în greutate. Totuși, pentru rezultate vizibile, este necesară și o alimentație echilibrată, alături de mișcare.

Stimulează funcțiile creierului

Într-un studiu, femei de vârstă mijlocie care au consumat ghimbir zilnic timp de două luni au înregistrat îmbunătățiri ale memoriei și ale vitezei de reacție. Experimentele pe animale indică faptul că ghimbirul reduce inflamațiile cerebrale și protejează creierul de deteriorarea cauzată de vârstă. Se presupune că ar putea preveni apariția bolii Alzheimer, însă sunt necesare cercetări suplimentare.

Sprijină digestia

S-a demonstrat că ghimbirul favorizează digestia rapidă a alimentelor. Participanții la studii au raportat o reducere a senzației de greutate în stomac, a arsurilor și a balonării, după consumul de ghimbir. Ghimbirul poate fi consumat înainte, în timpul sau după masă, pentru a reduce disconfortul digestiv.

Cum se consumă

Poți consuma ghimbir proaspăt sau uscat. Cu oricare dintre variante se poate prepara un ceai aromat. De asemenea, ghimbirul se folosește în preparate culinare, ca marinadă pentru carne, sau în salate. Există și ghimbir murat, care are aceleași proprietăți benefice ca cel proaspăt. Este des servit alături de sushi, dar se potrivește foarte bine și cu fructe de mare, carne sau supe.

Nu este recomandat persoanelor cu tulburări de coagulare sau celor care urmează intervenții chirurgicale. În cantități mari, poate fi dăunător în anumite afecțiuni. Consultaţi medicul înainte de utilizarea frecventă!

Citit 2231 ori Ultima modificare Duminică, 20 Aprilie 2025 14:35

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro