Sicilia "Capătul final al Europei"

Sicilia "Capătul final al Europei"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sicilia este un tărâm aparte, o insulă separată de restul Italiei, nu numai de mare, ci şi de secole de experienţe istorice şi culturale. Şi totuşi, este o parte extrem de importantă a ţării - scriitorul german Johann Wolfgang Goethe observa că "să vezi Italia fără să vezi Sicilia este că şi cum nu ai fi văzut Italia deloc, pentru că Sicilia este cheia întregii ţări" ("Călătorie în Italia", 1789). Acelaşi lucru ar fi putut spune şi despre Sardinia, o insula mai puţin tentantă pentru turistul obişnuit, dar la fel de diferită de Italia ca şi Sicilia.

În trecut, Sicilia era buricul lumii cunoscute de către europeni. Cea mai mare insulă din Marea Mediterana (Sardinia e a doua ca mărime), Sicilia se află la intersecţia dintre Africa şi Europa, fiind paradisul negustorilor şi invadatorilor, deopotrivă. Iniţial, insula a aparţinut străvechilor triburi Siculo şi Sicano, de unde îşi trage şi numele. Între secolele al VIII-lea şi al III-lea î.Hr., insula s-a aflat sub dominaţia arabă; apoi, în secolul al XI-lea, a intrat în stăpânirea normanzilor. De-a lungul timpului, această insulă i-a atras pe romani, cartaginezi, vandali, spanioli, bizantini, francezi şi burboni, chiar şi pe englezi.

Moştenirea invadatorilor

Invadatorii Siciliei au lăsat insulei o extraordinară moştenire, succesiunea tuturor acestor culturi modelând fiecare aspect al vieţii de pe insulă, de la artă şi arhitectură până la dialect şi bucătărie. De la greci au rămas moştenire teatrele de la Siracuza şi Taormina şi impozantele temple de la Agrigento, Selinunte şi Segesta. De la romani au rămas superbele mozaicuri din Piazza Armerina, iar de la arabi, stilul arhitectural cu influenţe maure şi mare parte din delicioasa bucătărie eclectică a Siciliei - mâncarea este una dintre cele mai mari plăceri ale sicilienilor.

Mai apoi, normanzii au introdus aici maiestuosul stil arhitectural romanesc (Romanesque), moştenire ce se poate vedea cel mai bine la sublimele catedrale din Cefalusi Monreale. De la spanioli a rămas exuberanţa decorativă a barocului, un stil ce se regăseşte în multe dintre bisericile şi palatele siciliene.

Palermo

Toate aceste stiluri artistice, culturale şi culinare au atins apogeul la Palermo, capitală Siciliei.

Un oraş aglomerat, descompus, fascinant şi, ocazional, tulburat, care exemplifică de minune spusele scriitorului D.H. Lawrence, cum că Sicilia este "capătul final al Europei; dincolo de ea, începe Africa şi Asia" ("Sea and Sardinia" - "Marea şi Sardinia" - 1921).

Palermo te introduce în fascinantul trecut al Siciliei şi, ocazional, în al său prezent sordid, atât de bine întruchipat de locuinţele sărăcăcioase, fabricile lăsate în paragină şi drumurile şi casele neterminate.

Cu aceeaşi imagine respingătoare te întâmpină şi coasta siciliană, cândva cea mai frumoasă rivieră a Europei, a cărei strălucire de altădată mai poate fi admirată în Cefalu, Taormina şi Arhipelagul Aeolian (Eolie), renumit în special datorită năbădăiosului vulcan Stromboli.

În interiorul insulei, peisajul nu este în aceeaşi stare de degradare: de la platourile nemărginite şi lanurile aurii de grâu din inima insulei până la Munţii Madonie şi Nebrodi, care se înalţă dinspre coasta nordică şi ale căror pante, în marea lor majoritate, sunt împădurite.

Şi să nu uităm de Etna, cel mai înalt vulcan activ al Europei, un maiestuos colos ce arde mocnit sub pelerina-i de zăpadă.

"Casa" zeului vânturilor

Sicilia are un manunchi impresionant de insule extrateritoriale absolut fermecatoare - Ustica, Pantelleria si arhipelagurile Egadi si Pelagie. Cu toate acestea, niciuna nu este la fel de populară şi de spectaculoasă precum Insulele Eolie, legendarul sălaş al lui Eol, zeul vânturilor.

Cele şapte insuliţe sunt, de fapt, rămăşitele unor vulcani - atât activi, cât şi stinşi, iar turiştii vin aici pentru ocazia unică de a fi martorii activităţii vulcanice, dar şi pentru lumina eterică, clima plăcută, frumuseţea desăvârşită şi apele străvezii.

Poţi ajunge cu feribotul aici, de la Napoli, Palermo şi Messina, dar calea cea mai directă de acces este din Milazzo, un port aflat la 26 km depărtare de coasta de nord a Siciliei.

De asemenea, apele din jurul insuliţelor sunt împânzite de bărci. Principalele activităţi recreative sunt plimbările şi scufundarile, dar te poţi lăsa atras şi de plajele acoperite cu nisip negru de provenienţă vulcanică.

Tot aici te poţi bucura de un excelent vin de desert. Dar să ştii că nu vei fi singur pe aceste insule; principalele trei insule - Stromboli, Vulcano şi Lipari - sunt extrem de populare printre turişti, aşa că va trebui să-ţi faci rezervarea la hotel din timp. Celelalte insule, în special Salina, sunt mult mai liniştite.

sursa: traveleuropa.ro   

 

Citit 3236 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.