STATUIE de 1.320 de tone, în onoarea războinicului antic Guan Yu

STATUIE de 1.320 de tone, în onoarea războinicului antic Guan Yu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O statuie enormă a războinicului antic chinez Guan Yu a fost dezvelită recent în oraşul Jingzhou, provincia Hubei. Statuia cântăreşte 1.320 de tone şi are o înălţime totală de 58 de metri, fiind vizibilă de la zeci de kilometri depărtare. Peste 4.000 de benzi de bronz au fost lipite peste sculptură, iar piedestalul a fost construit sub forma unei nave de război vechi, pe care Guan Yu, războinicul neînfricat, să poată cuceri mările.

Guan Yu, sau Lord Guan, a fost un mare general chinez care a trăit în perioada celor Trei Regate, lăudat şi respectat pentru dreptatea pe care o împărţea. Numeroase altare sau statui cu Guan sunt prezente atât în magazinele tradiţionale chinezeşti, cât şi în restaurante sau instituţiile publice. Cu toate că nu s-a păstrat o reprezentare fizică a lui, acesta este adesea prezentat ca fiind un om robust, cu o barbă lungă. În afara uriaşei statui din Jingzhou, mai există un alt monument la fel de impunător în oraşul natal Guan din provincia Shanxi.

Pe Weibo, cel mai mare portal de bloguri din China, numeroşi internauţi şi-au arătat indignarea faţă de dimensiunile uriaşe ale acestor monumente: „De ce trebuie să fie atât de mare?” se întreabă un utilizator. „Mă îndoiesc că Guan Yu ar fi de acord cu această risipă de bani a guvernului pe construirea de statui. El a pledat pentru dreptate în întreaga societate”, a argumentat un alt blogger.

Cele Trei Regate reprezintă o perioadă din istoria Chinei antice, cuprinsă între anii 220-265 d.Hr., reprezentată de trei state chineze războinice, formate după stingerea Dinastiei Han. De-a lungul secolelor, Cele Trei Regate au constituit o sursă de inspiraţie pentru literatura chineză, mai ales pentru cea istorică. Totuşi, în ciuda acestor conflicte, cultura chineză a continuat să înflorească la fel ca în timpul imperiului Han. Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 3474 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.