Rusia. Oraşe cu personalitate într-o ţară a contrastelor

Rusia. Oraşe cu personalitate într-o ţară a contrastelor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Moscova

Moscova, capitala a Rusiei, este cel mai important oraş al ei, dar nu doar din motive politice. Oraşul are mai mult de 12 milioane de locuitori şi este binecunoscut pentru monumente şi imensa moştenire culturală. Cupolele în formă de ceapă ale bisericilor istorice împânzesc orizontul. Impunătorul Kremlin şi impresionanta Piaţă Roşie, în mijlocul căreia tronează colorata biserică Sf. Vasile, sunt obiective turistice care nu trebuie trecute cu vederea, la fel şi statuile lui Lenin şi Stalin, controversaţii lideri comunişti din secolul al XX-lea. Dovezi suplimentare că trecutul Moscovei nu a fost întotdeauna ”curat” pot fi vazute în muzeul Gulag şi în cel al Războiului Rece.

St. Petersburg

Fondat în 1703, de ţarul Petru Cel Mare, St. Petersburg a fost cândva capitala imperială a Rusiei, apoi numele său a fost schimbat în Leningrad, în anul 1924. Din pricina aşezării pe râul Neva, care alimentează Golful Finlandei şi apoi se varsă în Marea Baltică, oraşul este o oprire populară pentru croazierele nordice şi, totodată, una dintre cele mai populare atracţii turistice din Rusia. Cunoscut drept capitala culturală a ţării, St. Petersburg se mândreşte cu una dintre cele mai bune colecţii de artă din lume, adăpostită de Muzeul Ermitaj. La care se adaugă bisericile magnifice, Nevski Prospekt, adică Bulevardul Neva (principala arteră), pe care se află majoritatea centrelor comerciale şi cele mai costisitoare apartamente, acesta fiind şi locul în care se desfăşoară şi viaţa de noapte a oraşului.

Golden Ring

Golden Ring (Inelul de Aur) uneşte câteva oraşe cu personalitate din estul Moscovei, printre care Iaroslavl, Kostroma, Ivanovo sau Vladimir. Provincii pitoreşti, cu livezi de cireşe, căsuţe cu forme ciudate, cupole în formă de ceapă şi biserici reprezentative care adăpostesc cele mai vechi colecţii de artă din ţară fac din această regiune un loc special de vizitat. Golden Ring este, de altfel, una dintre cele mai vechi zone din Rusia, devenită astăzi populară printre turiştii care doresc să cunoască istoria timpurie a ţării.

Kazan

Kazan este uneori denumit Istanbulul de pe Volga, deoarece este un oraş în care cultura europeană şi cea asiatică se întâlnesc. Capitala Tatarstanului este o urbe încântătoare, unde turnul bisericilor şi minaretele împânzesc orizontul. Cunoscut drept a treia capitală a Rusiei, după Moscova şi St. Petersburg, rezidenţii oraşului Kazan se bucură de unul dintre cele mai înalte standarde de viaţă din Rusia. Obiectivele turistice includ rămăşiţele Kazan Kremlinului, distrus de Ivan Cel Groaznic, Moscheea Kul Sharif, denumită dupa numele unui bărbat ucis de Ivan în timp ce apăra oraşul Kazan, şi strada Bauman, principala strada comercială, pietonală.

Irkutsk

Capitala de facto a Siberiei răsăritene, Irkutsk este de departe cea mai populară oprire pe calea ferată transsiberiană, între Moscova si estul ţării. Având Lacul Baikal la numai 45 de kilometri distanţă, Irkutsk este cel mai bun punct de plecare pentru a explora ţărmul vestic al acestuia. Irkutsk a fost scena unor conflicte sângeroase între facţiunile ruseşti în diferite revoluţii. De asemenea, a servit ca loc de exil pentru intelectuali, artişti şi alte personalităţi, ceea ce ar putea fi un motiv pentru faptul că oraşul are nu mai puţin de cinci universităţi. În Irkutsk mai găsim câteva biserici interesante, plus câteva muzee, dintre care se remarcă muzeul de geologie şi cel de istorie.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 11588 ori Ultima modificare Vineri, 30 Iunie 2017 13:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.