Şase lucruri inedite despre capitala Cubei

Şase lucruri inedite despre capitala Cubei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Havana e un oraş plin de viaţă. În capitala Cubei sunt atât de multe de văzut şi făcut. O simplă plimbare poate deveni o experienţă plină de sunet şi culoare. Nu vom vorbi acum despre locurile de vizitat în Havana, ci vom dezvălui câteva dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute lucruri despre acest oraş minunat.

Atacurile piraţilor

Unul dintre cele mai interesante lucruri cu privire la Havana este istoria sa turbulentă. Au fost multe popoare care au încercat să cucerească oraşul, ca să nu menţionăm de desele atacuri ale piraţilor. Pentru a apăra oraşul de piraţi şi de neprietenoasele forţe străine, în Havana s-a construit un fort - Castillo de la Real Fuerza - o fortăreaţă impozantă, care veghează deasupra portului Havana. A fost terminat în 1577 şi a protejat oraşul în nenumărate ocazii.

Supranumele oraşului

Havana are un supranume foarte interesant. I se mai spune Oraşul Coloanelor (Ciudad de las Columnas), nume care provine în mod evident de la arhitectura oraşului, care înglobează o sumedenie de coloane extrem de frumoase.

De la rom la birocraţie

Una dintre cele mai interesante clădiri ale oraşului este fosta clădire Bacardi. Fosta, deoarece familia Bacardi a plecat din Havana în zilele întunecate de după Revoluţia Cubaneză, cu tot cu instrumentele care produceau celebrul rom. Această fabuloasă operă de arhitectură în stil art deco, a fost terminată în anul 1930 şi are chiar şi un turn cu clopot. După Revoluţie, clădirea a fost năpădită de birouri guvernamentale, fapt ce a făcut-o ceva mai puţin atractivă, dar nu i-a scăzut cu nimic frumuseţea.

Havana, sub dominaţie britanică

Deşi este, fără discuţie, cubanez pur-sânge, Havana a fost cândva sub ocupaţie spaniolă. Dar unul dintre faptele mai puţin cunoscute este că oraşul a fost, pentru o scurtă perioadă, şi sub dominaţie britanică. Franţa, Anglia şi Spania au fost părţi combatante în Războiul de 7 ani (1756-1763), iar britanicii au capturat Havana în anul 1762. Au stat aici mai puţin de un an, înainte de a negocia predarea oraşului spaniolilor, în schimbul unor teritorii ce le aparţineau ibericilor.

În balon

Când vizitezi Parcul Central din Havana, ar trebui să te opreşti o clipă şi să te gândeşti la una dintre cele mai ciudate informaţii despre acest oraş. În acest parc, Matiaz Perez şi-a luat zborul spre cer şi nu s-a mai întors niciodată. Perez era un rezident cubanez din secolul 19, născut în Portugalia, care începuse o afacere cu baldachine în Havana. El a devenit popular odată cu pasiunea lui pentru aparate de zbor şi a devenit pilot de baloane cu aer cald, cu care a zburat de trei ori, înainte de a dispărea în urma încercării pornite din Plaza de Marte (actualul Parc Central), pe 28 iunie 1856, o zi vântoasă care i-a fost fatală.

Lennon şi Havana

Dacă parcurgi o hartă a Havanei şi îţi stabileşti locurile pe care să le vizitezi, vei da peste un parc care se numeşte John Lennon. Nu, ”Beatles”-ul nu are nicio legătură cu oraşul şi nu a concertat niciodată aici, dar parcul a fost numit în onoarea lui deoarece Fidel Castro era un mare fan. Există chiar şi o statuie în mărime naturală, reprezentându-l pe Lennon stând pe o bancă.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 10918 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2017 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.