Poker cu biserica. Pe dezbrăcate

Poker cu biserica. Pe dezbrăcate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Moartea, ca o chintă royală. A blufat Segiu Nicolaescu cât a putut, dar cu Moartea nu te pui. Poţi să te joci de-a ruleta rusească la nesfârşit, dar cu spitalul şi doctorii n-ai scăpare! Dacă nu te omoară de vreo boală, îţi smulg ultima suflare cu o alta şi te trezeşti împachetat în cearşaf, pe raftul frigiderului de la morgă şi-un nume pe certificatul de deces. Mă întreb cum şi-ar fi regizat Sergiu Nicolaescu sfârşitul, dacă Dumnezeu i-ar fi oferit suprema şansă de a-şi scrie scenariul. Nu cred că şi-ar fi transformat finalul lumesc în spectacolul gălăgios de bocitoare însetate de rating şi dramolete prost jucate de amatorii de celebritate ai zilei, telenovelă care ţine de două zile pe toate posturile de televiziune. Ţi se şi face lehamite de atâta ipocrizie din ciclul „nu slăvindu-te pe tine, lustruindu-se pe el”. De două zile, viaţa intimă a cineastului este autopsiată şi fiecare amănunt disecat până la ultimul strop de decenţă şi intimitate. Iar distanţa dintre anii lui şi anii soţiei lui este măsurată cu şublerul ca şi cum ai putea să iei pulsul sentimentelor care leagă doi oameni cu tensiometrul cu care numeri bătăile inimii. „Controversat” este cuvântul de ordine, ca şi când viaţa, opţiunile, sufletul unui artist ar trebui inclusele în tiparele „normalului” perceput ca un căpăstru.
* Cenuşă din cenuşă. Recunosc, şi eu am avut o uşoară tresărire când pe ecranele televizoarelor a fost titrat cu litere de-o şchioapă „Sergiu Nicolaescu va fi incinerat”. Dar cine suntem noi, oamenii, să-i judecăm opţiunea? Uite c-a sărit de fund în sus Biserica, Biserica, nu credinţa sau Dumnezeu însuşi, să ţipe că nu-i bine! Şi să-i ofere o înmormântare fifty-fifty şi-un loc de veci în numele creştinismului. Ei bine, la partida asta de poker, cred că Biserica va pierde! În rest, împărtăşesc gândurile scrise cu sufletul de Jojo, protagonista din „Poker”: „Lumina spiritului acestui mare om şi artist ne va fi mereu călăuză până când Domnul ne va întâlni din nou".

Citit 2669 ori Ultima modificare Vineri, 04 Ianuarie 2013 18:07

Mai multe din această categorie:

12 comentarii

 • postat de a pt. Judgement Day
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 16:46
  Draga justitiarule, ai inteles ca-s ateu pt. ca-s impotriva faptelor nepatriotice ale ips.tale casian ? Sa ti le insir aici ? Iar cu Voltaire faci o confuzie mare , caci omul a fost anticlerical, nu ateu. Dar ma gandesc ca putem aluneca in discutii de psihologie religioasa si asta nu pare a fi punctul tau forte. / Copii tai citesc cu tine presa ? Extrem de precoci trebuie sa mai fie. Te felicit pt. ei./ Cat despre indignarea ta in fata anomaliilor intolerabile semnalate de tine ti-o impartasesc si eu insa simpla lor pomenire aici, angro, ca generalitati, nu rezolva mare lucru. Si nici extinderea lor precum un cancer generalizat asupra a 90% din populatie nu cred ca-i o dovada de realism. Si mai cred ca reactiile de bun-simt din primele comentarii sunt dovada ca multi am ajuns la o limita de suportabilitate pe care nu vrem s-o mai toleram. Poate ca astfel si postarea ta si a mea sunt mostre ale unei atitudini civice, obstesti, glasuri care striga ca nu mai vrem sa traim astfel. Si hai sa lasam lamentatiile impanate cu imprecatii apocaliptice si ultimative, pt. a nu fi declasati in randul celor ce umbla cu Biblia in buzunar si avertizeaza ca niste prooroci moderni catastrofe finale mayase sau gomorice. Doamne ajuta si La multi ani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Judgement Day
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 15:31
  Ha ha ha, ateii se impung intre ei, mare bazaconie! Adica cititorul e credincios, dar dupa stilul lui Voltaire care in ceasul mortii si-a renegat opiniile de ateu intransigent. Culmea e ca nici nu merg la biserica, nu am citit Biblia, nu sunt nici "bigot cu minti intunecate de Ev Mediu", ci m-am saturat sa citesc editia online si pozele cu petardele dezbracate sa rasara din coloana dreapta si sa fiu nevoit sa le explic copiilor ca tanti face baie si de aia e dezbracata.
  "Societatea civila a reactionat"... Care societate civila alambicatule "A" (A de la curajosul anonim?) ? Cea care isi parcheaza masina in intersectie, pe spatiul verde sau unde apuca si aprinde luminile de avarie? Cea care arunca gunoiul de la etaj? Cea care isi plimba ciinii de fite fara sa adune dejectiile abundente ale potaiii mult iubite de pe trotuar? Poate cea harnica degrab' constructoare de garaje intre blocuri? Au cea facatoare de gratare si producatoare de decibeli din bmw-urile supermotorizate? Sau poate cea consumatoare de alcool in gasca pina in zori de zi insotit si de marea de coji de seminte, cioburi de sticla si ambalaje? A, scuze vizati mai sus, caci sunteti nu-i asa, o persoana elevata care crede ca improscarea cu neologisme pe centimetru patrat, descurajeaza orice interlocutor mai saracut cu duhul.
  Am inteles sofisticatule A, vizati politicianul "copy&paste" care da tonul la infratiri deochiate si licitatii trucate cu "paraindarat"? La profesori ce elibereaza diplome pe banda rulanta pentru bani cit mai multi? La politisti, avocati, judecatori ori procurori ce se complac in mlastina interlopa pentru banii murdari?
  Intr-o societate bolnava si corupta, cloaca mizeriei a ajuns o normalitate, astfel ca daca incerci sa obiectezi ceva de bun simt, aparatorii gunoiului din suflete sar indignati si striga:"Pentru asta am murit noi la Revolutie, sa nu mai avem libertatea mult iubita de a avorta, de a fi homosexuali, pedofili, de a face orice, oricind si oricum?"
  Vai noua, Noii Sodome!
  0
  0
  Raportează
 • postat de CITITOR al VIETII LIBERE,CU SCUZE ,CATRE DOMNUL a
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 15:15
  Sunt foarte bucuros,Domnule a ,ca astfel dispare atmosfera tensionata ce parea sa ameninte dialogul nostru...Si eu regret ca m-am pripit ,fiind si mai temperamental din fire!!!In problema Tanacu nu am niciun interes sa va dezinformez,asa am citit atunci in presa si asa s-a prezentat problema si la TV;voi cauta sa ma documentez mai mult si va voi indica anumite materiale care au tratat la timpul respectiv despre acest caz atat de trist si regretat sunt convins si de autorii involuntari care l-au savarsit,mai ales ca prin nestiinta lor au savarsit cel mai mare pacat,acela de a lua viata unui om,iertati sa fie ,dupa cum si noi aspiram desigur la aceeasi ingaduinta din parte lui Dumnezeu,al meu ,al dumneavoastra cat si al intregii firi,desigur!!!Sunt nascut in religia crestin -ortodoxa ,am respectat pentru parintii mei si rudele mele randuielile crestin -ortodoxe,dar treptat am inceput sa cred intr-o religie universala ,aceea a binelui ,tolerantei si faptei frumoase!!!O amintire frumoasa poate fi tot ceea ce ramane aici,printre cei putini sau mai multi care ne-au cunoscut,poate fi cel mai frumos lucru care sa ramana cand si noi vom fi asemeni artistului roman plecat astazi catre ,,...acel taram necunoscut/Din care nu-i calator sa se fi-ntors vreodata..!!!,, cum ne spune intaleptul Print al Danemarcei,nefericitul Hamlet,eroul poate cel mai complex al lui Shakespeare!!!Domnule a,imi cer si eu scuze pentru felul impulsiv in care am reactionat ,sunt convins ca multe am putea discuta si in ciuda unor divergente ,multe cred ca avem in comun!!!Cu respect, Cititor al Vietii Libere
  0
  0
  Raportează
 • postat de a (cu scuze) pt. CITITOR....
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 14:43
  Uite ca am facut o greseala ce s-a dovedit in cele din urma productiva. Totusi pt. greseala comisa VA ROG SA MA SCUZATI. La inceputul interventiei mele anterioare am avut intentia sa-mi dau cu parerea despre toate postarile ce au precedat-o pe a mea, postari de bun simt, inclusiv a Dvs. Apoi m-am referit la „acei fanatici” gandindu-ma nu la Dvs. ci la fel de fel de ingusti la minte dar cu atat mai aprigi, ce-si fac veacul prin preajma bisericilor, crezandu-se drept niste bravi soldati ai acestora si implicit ai lui Hristos. De la randul trei, cu cuvantul ”Insa” incepe referirea mea stricta la postarea Dvs.. Poate ca ar fi trebuit sa observati ca-n nici un caz caracterizarea mea facuta exclusiv bigotilor nu se potriveste de loc cu ce reiese din postarea Dvs. In speranta ca mi-ati inteles eroarea de redactare, v-as ruga sa-mi trimiteti cateva link-uri despre cazul Tanacu si care va indreptatesc punctul de vedere, caci poate nu-s eu bine informat si trebuie sa-mi revizuiesc opinia. Despre problema credincios versus liber-cugetator avem, se pare, doar o simpla divergenta terminologica pe care propun s-o lamurim mai tarziu. Inca o data SCUZE si va astept reactia de confirmare a impacarii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de DALAI LAMA
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 13:39
  CEA MAI BUNA RELIGIE ESTE ACEEA CARE TE FACE SA FII MAI BUN...!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de CITITOR VIATA LIBERA PENTRU DOMNUL a
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 13:21
  Te rog,domnule a(cu a mic ,asa se si cuvine !!!)sa fii un pic mai cuviincios,eu nu am spus nimic jignitor la adresa nimanui,minte bolnava ai tu ca iti permiti sa vorbesti astfel despre oameni pe care nici nu-i cunosti!!!Jalnic este ca sari fara sa stii ca da, toata media a afirmat la cazul TANACU ca afost vorba de o exorcizare ,ca niste capete patrate si indobitocite de practici inchizitoriale au tinut-o legata pe biata nefericita ,fara apa si mancare ,pana aceasta a murit!!!Scuza cu ambulanta este o gogorita care sa justifice pacatul cumplit al celor care se credeau reprezentantii domnului pe pamant!!!Ambulanta daca era chemata la timp si nu se credeau calugarasii ei un fel de sfinti atot puternici ,biata fata ar fi trait!!!CAT DESPRE FAPTUL CA AM AFIRMAT CA SUNT LIBER-CUGETATOR ,VREAU SA-TI AMINTESC CA SI VOLTAIRE ,(CARE ERA VOLTAIRE!!!) SE CONSIDERA ASTFEL,IAR EU CONSIDER CA EXISTA UN SINGUR PENTRU INTREGUL UNIVESR IN TOATA IMENSITATEA LUI,UNUL SINGUR,NU UNUL PENTRU FIECARE RELIGIE CREATA DE OAMENI DUPA INCHIPUREA LOR!!!NAPOLEON(SIC!!!) SPUNEA CA TOTUL EVOCA EXISTENTA LUI DUMNEZEU DAR RELIGIILE SUNT COPII NOSTRI !!!NO COMMENT!!!CU PREJUDECATILE VOASTRE ATI REUSIT SA DISTRUGETI ATMOSFERA DE RESPECT DATORATA SI OMULUI DE CULTURA SERGIU NICOLAESCU,FARA SA AVETI REMUSCARI,TOT UN FIU AL DOMNULUI ERA SI EL,SI INCA CE OM!!!DAR CE PARERE AI DOMNULE a ca si MIRCEA ELIADE9PRESUPUN CA STII LA CINE MA REFER???!!!)A DISPUS SA FIE INCINERAT SI NIMENI NU A FACUT ATATA TAM-TAMK CA IN CAZUL DE FATA!!!LUDOVIS SPIESS,MARELE TENOR,UNUL DINTRE CEI MAI MARI AI LUMII IN ANII 70 A AVUT ACEEASI DORINTA,ERA EVREU,ADEVARAT ,DAR ERA OM,CE CREZI MATA CA NU A INTRAT IN RAIUL IN CARE CREZI MATA CA ERA EVREU???DOMNULE a,sa mai lasam povestile cu draci si raiul mult promis ,daca exista exista un singur DUMNEZEU,SI PENTRU CEI CA MATA SI PENTRU CCEI CARE NU IMPARTASESC ACELEASI CONVINGERI CA ALE TALE!!!DUMNEZEU SA NE JUDECE SI DACA O VA FACE ,O VA FACE DUPA FAPTELE BUNE SI BUNATATEA DOVEDITA AICI,NU DUPA CEASLOAVELE VOASTRE CE AU APARUT INJ ULTIMILE DOUA MII DE ANI!!!RESPECT PENTRU TOTI OAMENII,NU CONTEAZA DE APARTENENTA LOR LA O RELIGIE SAU ALTA!!!Acum cateva zile ,un chirurg arab,stabilit in tara noastra i-a salvat viata unei rude dragi;el l-a pomenit in discutie pe ALLAH ,EU PE DUMNEZEU,REFERINDU-NE AMANDOI LA ACEASSI INTELIGENTA UNIVERSALA UNICA IN ACEST UNIVERS IN CARE PAMANTUL NOSTRU este o particica infima,un fir de praf ratacitor ,in comparatie cu imensitatea acestei tainice lumi in care facem si noi vremelnic un fir de umbra!!!La multi ani si ganduri mai luminoase si prietenoase tuturor!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de a
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 12:36
  Uite ca societatea civila a reactionat, deci e vie. Se pare ca exista suficienti fanatici care se vor „aparatori ai dreptei credinte” , minti intunecate, bolnave si primitive, gata oricand, ca la o comanda sa faca gesturi extreme pt. a impune niste tampenii asa -zis religioase. Insa nu prea te inteleg, ori esti „liber-cugetator”, deci ateu, ori crezi in D-zeu, asa cum , de asemenea, afirmi. Apoi in cazul Tanacu a fost o conjunctura nenorocita, intr-o manastire izolata si greu acce sibila pt. ambulante, serviciul medical de urgenta pe chituci atunci si acolo, tineri fara experienta de viata pusi in fata unei situatii limita, solicitante si rare. Nici vorba de vreo incercare de exorcizare din partea celor de acolo, victime cum spuneam, tapi ispasitori ai unor cumuli de factori defavorizanti. Iar manastirea respectiva nici nu tinea de BOR.
  0
  0
  Raportează
 • postat de uN OM DE RAND
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 11:24
  PACAT CA OAMENI CARE CRED IN NISTE PREJUDECATI AU STRICAT ATMOSFERA MERITATA DE SERGIU NICOLAESCU IN ULTIMILE CLIPE ALE EXISTENTEI LUI AICI PE PAMANT!!!PROASTA EDUCATIE sustinuta de ideea ca numai unii stiu adevarul si ce trebuie facut au determinat aceasta jalnica situatie ,alimentata si de un individ penibil de teapa lui becali,marele aparator al crestinismului,acest om atat de lipsit de educatie,care culmea,vrea prin tipetele sale transmise pe toate canalele TV SA FACA ,CULMEA EDUCATIE!!! APRECIEZ ARTICOLUL DOAMNEI ANCA MELINTE!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de SPECTATOR
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 11:16
  BRAVO ,ANCA MELINTE,ORASUL ARE NEVOIE DE JURNALISTI LIBERI IN CUGET SI CU BUN SIMT ,NU DE OAMENI OBEDIENTI CARE SA FACA SLUJ IN FATA CELOR INFLUENTI,CUM PARA AFI CEI AUTOINTITULATI JUDECATA DE APOI!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de CITITOR VIATA LIBERA PENTRU JUDECATA DE APOI
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 11:09
  Biata maicuta ,acea biata fata bolnava mintal de la Tanacu care a fost UCISA de cativa neica nimeni in sutana de calugar,care chipurile au EXORCIZAT-O,NU ITI ESTE DE AJUNS domnule JUDECATA de APOI???!!!!NU ESTE PRIMA DATA CAND AUD DE ASTFEL DE AMENINTARI CU EXORCIZAREA,CA IN PLIN EV MEDIU ,RESPECT PE ORICARE OM,indiferent cum ar fi,conditia este ca acesta sa ne respecte libertatea ,sa nu se amestece in viata noastra ,atat timp cat nu deranjam pe nimeni!!!Cine sunteti voi,astia care semneaza Judecata de Apoi ,ca sa va permiteti sa amenintati cu exorcizarea un ZIARIST,SA CAUTATI SA-L INTIMIDATI SI SA- LIMITATI LIBERTATEA CUVANTULUI,DREPT CASTIGAT DEFINITIV IN '89!!!EU CRED IN DUMNEZEU,dar sunt liber-cugetator,va respect convingerile si ca oameni dar nu sunt de acord cu parerile voastre ,dar pentru aceasta nu simt nevoia sa amenint pe nimeni!!!Christos i-a iubit pe toti oamenii,chiar si pe banditii ce-i fusesera rastigniti alaturi si pe care i-a iertat!!!Voi de ce nu sunteti mai toleranti,fiecare crede ce vrea si cum vrea domnule zis Judecata de Apoi!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de a
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 09:18
  Aici Anca ai cam scrantit-o. Poza din capul articolului e aiurea plasata. Si cum „maestrul„ n-a prea fost maestru decat prin nr.mare de productii realizate si prin spectaculozitatea lor, la fel si moartea, ca si a lui Paunescu, e galagioasa si un spectacol in sine. Maestri sunt Ciulei, Pita, Daneliuc, Pintilie, chiar si un Mungiu. In general mie imi place scrisul tau dar intr-un oras in care tatuca casian starneste prea multe plecaciuni si matanii in fata sa nu-i de mirare ca ai si reactii intransigente precum in celalat comentariu. De, cu bigotii nu te pui...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Judecata de Apoi
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 04:46
  Deduc ca ai ceva cu Biserica. Nu e de mirare, la ce scirbosenii de articole si de fotografii postezi ,de imi este rusine sa citesc editia online de fata cu copiii. Ma mir cum de esti si platita pentru asa ceva! Banuiesc ca in timpul liber tastezi innebunita telecomanda, in cautarea emisiunilor pentru retardati. Sau daca nu-ti plac personajele, chipurile ironizate, de ce nu le ignori scriind despre altceva? De ce nu te uiti la emisiuni mai de Doamne-ajuta? Nu ti-ar strica o exorcizare, vezi ca vine Boboteaza, sari in Dunare si prinde crucea, sa-ti speli pacatele! Gindeste-te la otrava pe care o bagi zilnic in mintea cititorilor si mediteaza la plata pe care o sa o ai pentru aceasta!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.