Ucraina a bătut Rusia, cu sprijinul Europei

Ucraina a bătut Rusia, cu sprijinul Europei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Vivat cangurul european! În primul rând mulţumesc fraţilor de peste Prut că datorită lor am putut urmări Finala Eurovision comentată în dulcele grai românesc. Fireşte, la fel de bine aş fi putut să o urmăresc în grai chinezesc sau american, pentru că şi acolo a fost transmis spectacolul de la Stockholm. Numai în România, nu! Dar, desigur, noi avem maidanezi, nu canguri europeni, ca Australia. Care a fost la mustaţă să câştige Eurovisionul! Deşi a fost favorita juriilor - 320 de puncte acumulate din 42 de ţări (fără România!) – pe mine australianca Dami Im şi al său „Sound Of Silence” nu m-au dat pe spate. Mi s-a părut o pastişă a „Euforiei” lui Loreen, câştigătoare în 2012. Despre tăcere - „Moment of Silence” - ar fi cântat şi Ovidiu Anton al nostru… dar mai bine-mi ţin gura! Mă hlizeam amar la gândul că la anul Eurovisionul o să aibă loc la Sydney. Până când votul popular a întors clasamentul!

* Mie mi-a plăcut rusul… Recunosc cu mâna pe inimă! O fi jucat Sergey Lazarev în filme pentru adulţi, cum urlă tabloidele, dar pe scenă le-a făcut pe toate: i-au crescut aripi de arhanghel, a făcut călărit o cometă în spaţiu, a strălucit mai ceva decât soarele – fireşte, datorită tehnologiei şi graficii SF – şi-a avut o piesă cu acea energie a câştigătoarelor Eurovisionului. Dar în ciuda mesajului - "You Are The Only One" – n-a fost… Degeaba a luat potul voturilor populare – 361 de puncte – dacă juriile i-au dat doar 130. Şi cu un total de 491 de puncte s-a plasat fix în spatele Australiei – 511 puncte, surclasată, la rându-i de Ucraina – 211 puncte de puncte oferite de juriu şi 323 date de public.

* „1944”. „Când străinii vin/ Îţi intră în casă/ Te omoară şi apoi spun/ Nu suntem vinovaţi!”, aşa începe, tulburător, cântecul Jamalei, o baladă în care se aude tropotul cailor şi durerea tătarilor deportaţi de Stalin în Crimeea. O piesă cu refrenul cântat în tătăreşte atât ca vers, cât şi ca armonie: „Nu mi-am putut petrece tinereţea acolo/ Pentru că mi-ai luat pacea”. Şi continuă răvăşitor: „Nu-mi mânca sufletul!”. Pe scurt, dincolo grafica de excepţie, de mesajul răvăşitor, de vocea Jamalei, Ucraina a bătut Rusia, cu sprijinul Europei şi-al Australiei. La Eurovision! Mi-e şi frică să mă gândesc ce urmează…        

Citit 1314 ori Ultima modificare Duminică, 15 Mai 2016 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.