”Zile nebune”, la Muzeul de Artă Vizuală. PROGRAM

”Zile nebune”, la Muzeul de Artă Vizuală. PROGRAM
Începe o nouă serie de filme marca KineDok
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală Galați va găzdui începând de astăzi, 19 septembrie, în fiecare joi, de la ora 18,00, până pe 7 noiembrie, o nouă serie de opt filme documentare, în cadrul  proiectului KineDok.

Gălăţenii sunt aşteptaţi să vizioneze următoarele proiecţii: "Zile nebune'' - 19 septembrie, "Miniatură pentru pian'' - 26 septembrie, "Exit''- 3 octombrie, "Martorii lui Putin'' - 10 octombrie, "Ultimul autoportret'' - 17 octombrie, "Ouăle lui Tarzan'' - 24 octombrie,  "Regele skate''  - 31 octombrie, "Josipa, te iubesc''  - 7 noiembrie.

Astăzi, de la ora 18,00, a fost programat documentarul "Zile nebune" (Croația, Slovenia, 2018), în regia lui Damian Nenadić.

"Zile nebune" ne introduce în lumea ascunsă și extrem de întunecată a celor cu dereglări psihice, pe care societatea îi respinge fără ezitare și îi transformă în pacienți. Mladen și Maja, aflați la vârsta maturității, s-au trezit prinși într-o capcană, între fantomele trecutului și mormanele de medicamente pe care medicii lor, în loc de discuții terapeutice, continuă să li le prescrie. La fel ca în multe alte situații, reacția societăți a fost, previzibil, de a-i lăsa pe seama sistemului medical ce i-a transformat în dependenți de farmaceutice. Cu un fin spirit de observație, "Zile nebune" le surprinde starea de singurătate, cei doi fiind prinși într-un cerc vicios al respingerii și al sentimentului de vinovăție, încercând, în același timp, să lupte cu societatea care i-a stigmatizat. În parcursul lor, vor fi nevoiți să înfrunte nu numai fantomele trecutului, dar și normele dominante ale prezentului, potrivit cărora tot ceea ce nu este ușor de înțeles pentru oameni e considerat diabolic. Din toate aceste momente, captate din viețile aproape pierdute și uitate ale celor doi, se desprinde o întrebare - cine e de fapt alienat aici?

Damian Nenadić a primit din partea Academiei de Arte Dramatice din Zagreb diploma de director de imagine și fotograf, iar în prezent activează ca fotograf și director de imagine freelance. Și-a expus lucrările în diverse platforme media, fiind interesat să exploreze raportul dintre om și natură. Înainte să-și găsească drumul în domeniul filmului și al artei contemporane, Damian şi-a încheiat și studiile în științele naturii, specializându-se în Ecologie, în cadrul Universității din Zagreb. "Zile nebune" e primul lui documentar de lung-metraj, urmând după documentarul de scurt-metraj "Artist on Vacation" (2015), coregizat alături de Sandra Bastašić.

Citit 4493 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 13:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.