Maternitatea, văzută din perspective diferite la Dramatic

Maternitatea, văzută din perspective diferite la Dramatic
Petronela Buda în spectacolul "Uşa e deschisă!"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În luna martie, cea mai de actualitate temă este maternitatea, iar spectacolele din acest weekend de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" nu fac excepţie de la acest subiect, propunând două perspective, cea din "Uşa e deschisă" şi cea din "MaMe".

Astăzi, 19 martie, de la ora 19,00, se joacă monodrama "Uşa e deschisă", un one woman show care o are ca protagonistă pe actriţa premiată de mai multe ori la festivaluri Petronela Buda.

"Am credința că ne-a ieșit o poveste delicată, plină de emoție, care nu se spune deloc ușor. Personajul pe care îl joc e o femeie care a ucis și pentru asta se află în detenție. Știe că, pentru ceea ce a făcut, acela e locul unde trebuie să fie. Însă de ce trebuie să fie și primul loc pe care copilul ei, nenăscut încă, trebuie să îl vadă, să îl simtă? E doar un copil nevinovat și nu trebuie să plătească pentru greșeala mamei. Miza e ridicată, miza e totul: trebuie să nască în libertate. Trebuie să convingă, pentru a naște în libertate. Însă până unde se poate întinde un fir de pânză de păianjen țesut cu grijă? Câți elefanți se pot așeza până acesta se rupe?”, spune Petronela Buda, despre rolul dificil pe care îl are în spectacol, dar pe care, tot ea, afirmă că îl iubeşte pentru autenticitatea emoţiilor pe care le transmite spectatorilor.

Autorul piesei este gălăţeanul Andrei Velea, care explica la premiera piesei: "Am pornit de la un caz real, care făcea multă vâlvă prin presa de atunci, cel al studentei criminale din Timișoara. Dar scrierea și-a urmat propria cale și a apărut cu titlul „Păpușa din podul bunicii”, în cartea de proză scurtă „Plaja de la Vadu”. Puteți fi de acord sau nu puteți fi de acord cu personajul sau puteți să-l iubiți și să-l detestați în același timp, să nu vă mire asta. Însă, cu siguranță, vă va încerca un fior rece de-a lungul șirei spinării și veți ieși plini de întrebări și bulversați de emoții de la acest spectacol!”.

De regie s-a ocupat actorul Vlad Matei Ajder, care propune "o dezbatere despre corectitudine, într-un moment în care corectitudinea nu are un aport social. Vă invit să vedem rezultatul: un suflet sincer, dar încarcerat, care naște un suflet liber”.

Duminică, 21 martie, de la ora 19,00 se va relua spectacolul "MaMe", în regia lui Cristian Ban. 

"MaMe" este o creație colectivă bazată pe amintirile actorilor din distribuție și pe relațiile acestora cu mamele din viața reală. Patru femei anonime, despre care nimeni nu știa nimic, devin personajele principale în acest spectacol despre memorie, copilărie, bătrânețe și ceea ce ne unește pe toți când auzim sau pronunțăm cuvântul mama. Vor urca pe scenă Svetlana Friptu, Radu Horghidan, Ana Maria Ciucanu, Ionuț Moldoveanu, Elena Anghel, Ștefan Forir, Oana Mogoș, Răzvan Clopoțel.

Citit 3759 ori Ultima modificare Vineri, 19 Martie 2021 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.