Comedia muzicală, între iubire şi interes

Comedia muzicală, între iubire şi interes
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Duminică seară, un general străin, Paul Buţa, şi-a înfrânt toţi rivalii în amor, sub ameninţarea armei şi a ironiei involuntare, în prezenţa unui public de 205 spectatori mascaţi, ocupând 50 la sută din capacitatea sălii. În viziunea domniei sale, o canapea roşie îşi adjudeca rolul principal, o dată cu actorii, în scenele de amor nelegitim, în vreme ce, in ipostazele domestice, ea apărea ca simplu obiect de decor, acoperit cu un cearşaf, alb precum steagul celor ce renunţă la luptă. Coloane greceşti asigurau nemurirea deopotrivă iubirii, cât şi trădării. Sentimente şi cântece s-au succedat în faţa unui auditoriu care s-a amuzat copios, semn că iubirea interesată şi trădarea le-au sunat familiar.

Piesa "Pe veci... dar nu cu tine" s-a jucat, de la orele 18,00, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", regizor şi autor al adaptării după comedia "Scaiul", de Georges Feydeau, fiind acelaşi Paul Buţa, care şi-a diversificat gama demersurilor artistice, adăugând calitatea de regizor celor de etnograf, muzeograf, actor şi solist.

Directorul Teodor Niţă a considerat această întreprindere un succes, cu atât mai mult cu cât bugetul a fost minim: "Acesta a fost unul dintre cele mai ieftine spectacole pe care le-am montat noi. Nu e un spectacol în care s-a investit financiar, e unul făcut între noi, fără costuri. Tot ce vedeţi aici sunt decoruri pe care le-am avut, le-am adaptat. Scenografia a fost făcută de Ionuţ Mitrofan, care e cadru didactic la Facultatea de Arte. Am dovedit că putem avea realizări cu mijloace reduse. Am fost constant susținuți de Primăria Galaţi, chiar şi în pandemie, nu s-au pierdut locuri de muncă, am devenit Teatru Naţional, avem 215 angajaţi, suntem una dintre cele mai mari instituţii din ţară".

Din distribuţie au făcut parte actorii-cântăreţi: Florentina Andronic, Alexandru Tatu, Paul Buța, Costel Donose, Mariana Pisică, Adina Lazăr, Andrei Ardeleanu, Viorica Mărăndici, Anton Mihail. Ilustraţia muzicală a fost asigurată de maestrul Nicolae Mantu.

Martor al confruntării de interese,

Adrian Onicescu

Citit 984 ori Ultima modificare Marți, 14 Decembrie 2021 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.