Tot ce trebuie să ştii despre un botez reuşit

Tot ce trebuie să ştii despre un botez reuşit
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Petrecerea de botez este primul eveniment din viaţa unui bebeluş. Însă organizarea unui eveniment special poate fi  stresantă şi obositoare pentru noii părinţi. 

Planificarea şi organizarea până în cele mai mici detalii vor garanta succesul unei seri de neuitat. Chiar dacă bebeluşul nu va putea participa activ la această petrecere, amintirile imortalizate îi vor aduce cu siguranţă zâmbete pe buze peste ani. 

Obiceiuri şi tradiţii

Botezul este o ceremonie religioasă de o mare încărcătură emoţională pentru familia noului născut. Iar ca orice eveniment cu o semnificaţie deosebită, celebrarea trebuie făcută ca atare. Tradiţia românească spune că bebeluşul nu trebuie schimbat de hainele de botez cu care a fost adus la biserică înainte de apusul soarelui. De asemenea, se spune că acesta nu trebuie pupat până a doua zi. La biserică, apa de botez trebuie să fie rece. După ceremonia religioasă, copilului va fi uns cu un beţişor parfumat de către părinte după urechiuşe, la subraţ şi pe picioruşe.

Etapele botezului

Ceremonia de botez este împărţită în două etape: slujba de dezlegare şi slujba de botez. Prima parte din Taina Sfântului Botez se constituie din lepădări, numite şi exorcisme, când bebeluşul stă cu faţa la Apus şi naşul declară că se leapădă de Satana, de toate lucrurile, trufia şi slujitorii lui. Apoi, copilul care se botează este întors cu faţa la Răsărit şi naşul declară în numele bebeluşului că se uneşte cu Hristos, rostind de trei ori rugăciunea Crezul.

A doua parte a Tainei este reprezentată de sfinţirea apei de către preot şi turnarea acesteia în cristelniţa de untdelemn care este şi ea sfinţită. Aceasta se spune că este cea mai însemnată parte a Botezului, reprezentată de afundarea pruncului in cristelniţă. Bebeluşul botezat se înfăşoară în pânza albă curată, parte din trusoul de botez cumpărat de naşi. După alte câteva rugăciuni, preotul unge trupul noului botezat cu Sfântul Mir, care este a doua Taină a Bisericii, rostind ”Pecetea harului Duhului Sfânt”. Următorul pas constituie tunderea perilor capului în semnul Crucii, ca semn că s-a lepădat de omul cel vechi şi s-a îmbrăcat în cel nou.

Copilul este îmbrăcat şi dus în faţa Sfântului Altar, unde primeşte Împărtăşania cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Astfel, noul botezat primeşte deodată trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea şi Sfânta Împărtăşanie.

Ce aduc părinţii la botez

- certificatul de naştere al copilului

- oferirea unui cadou simbolic naşilor

- a doua zi, mama trebuie să pregătească un prosop şi săpun pentru a o spăla pe naşă după băiţă şi încă un prosop pentru moaşă

- o foarfecă şi o cutiuţă unde să pună părul tăiat de preot la botez

- după băiţă, opreşte petalele de flori din cădiţă şi păstrează-le în aceeaşi cutiuţă cu firicelele de păr de la botez

- pregăteşte un rând de hăinuţe cu care va fi îmbrăcat copilaşul înainte de botez

Ce fac naşii

Odată ajuns acasă, naşa va trece copilul peste prag şi i-l va da mamei în braţe, rostind, de trei ori: Ţi-am luat un păgân, ţi-am adus un creştin!”. Conform obiceiurilor, bebeluşul va fi îmbăiat a doua zi de către naşă, cu lumânarea de botez cumpărată de naşi aprinsă alături. Pentru această băiţă, naşa de botez trebuie să aibă prosop, ulei pentru bebeluş, şampon, costumaşul în care va fi îmbrăcat apoi, o păturică şi jucărioare de baie. Se spune că apa în care va fi îmbăiat a doua zi trebuie să conţină petale de trandafir, flori de tei, un bănuţ de aur sau de argint, uleiuri frumos mirositoare, orez, grâu, busuioc, lapte dulce, miere, zahăr, mentă şi romaniţă. Apa rămasă se pune la rădăcina unui pom sau a unei plante, într-un loc retras. Naşii trebuie să cumpere un trusou complet cu care va fi îmbrăcat copilul după botez, lumânarea pentru botez, un cadou pentru bebeluş, o iconiţă ce va fi sfinţită de preot, care va fi dăruită copilului, o sticlă de vin pentru împărtăşanie şi o sticlă de ulei şi să plătească taxele bisericeşti.

Petrecerea de botez

Deşi nu se poate planifica petrecerea de botez a copilului tău cu mult timp înainte, este recomandată documentarea cu privire la localurile în care părinţii şi-ar dori să aibă loc petrecerea chiar înainte de naşterea celui mic. De luat în calcul sunt şi tipul de petrecere dorită. În cadru mai restrâns sau cu mulţi invitaţi. Totul începe cu întocmirea unei liste de invitaţi, al căror număr va decide de asemenea mărimea salonului în care va avea loc petrecerea. Se recomandă ca anunţarea evenimentului să se facă cu două-trei luni înainte, pentru a putea avea răspunsuri cât mai sigure cu privire la prezenţa acestora.  

Decoraţiunile şi invitaţiile

Petrecerea de botez nu ar fi aceeaşi fără baloane, aranjamente florale şi decoraţiunile potrivite! Ele însufleţesc evenimentul şi le încântă privirile invitaţilor. Masa de botez este importantă, fiind locul în care invitaţii tăi vor servi masa şi vor socializa. Invitaţia trebuie să conţină toate datele pe care invitaţii au nevoie să le ştie: numele părinţilor, câteva cuvinte despre bebeluş, numele naşilor, data, ora şi locul evenimentului, precum şi numele naşilor. Numărul de telefon şi data limită pentru confirmare sunt, de asemenea, importante. Indiferent de metoda aleasă pentru trimiterea invitaţiilor, oaspeţii trebuie informaţi despre eveniment cu circa două luni înainte.

Citit 21194 ori Ultima modificare Marți, 08 Mai 2018 18:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.