Cum ştii dacă relaţia ta va trece testul timpului

Cum ştii dacă relaţia ta va trece testul timpului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform consilierilor în probleme de cuplu, există anumite caracteristici care formează ceea ce se numeşte compatibilitate în cuplu, exact ingredientele de care este nevoie pentru ca doi parteneri să evolueze împreună.

"Fluturii în stomac" şi nevoia de a fi alături de persoana iubită zi şi noapte se estompează după o vreme, moment în care relaţia are nevoie de o sumă de caracteristici ca să se dezvolte şi să devină din ce în ce mai solidă. În opinia specialiştilor citaţi de publicaţia Huffington Post, ingredientele care fac ca o relaţie să reziste în timp şi, mai mult, să se dezvolte sunt următoarele:

Obiective similare în viaţă

Este important ca partenerii să fie de acord, de la bun început, în privinţa unor aspecte extrem de importante. Altfel va fi greu să împaci o relaţie în care unul visează, de exemplu, să trăiască într-un apartament modern şi să nu aibă copii, în timp ce altul vrea o casă mare, plină de copii. Oamenii se schimbă în timp, dar un cuplu compatibil ar trebui să fie capabil de la bun început să-şi imagineze viitorul împreună şi să găsească cât mai multe lucruri pe care doresc să facă la fel. La fel, dacă unul dintre parteneri este genul care îşi doreşte mereu să aibă succes, nu va putea să se simtă motivat alături de o persoană care nu luptă ca să obţină ceea ce-şi doreşte. Mentalităţile partenerilor ar trebui să aibă un punct de întâlnire, altfel se vor acumula o mulţime de frustrări.

Intimitatea emoţională

Intimitatea emoţională poate fi considerată "lipiciul" unei relaţii bazate pe iubire. Este vorba despre a descoperi la partener acea empatie de care ai nevoie atunci când ceva te supără, ba chiar ai impresia uneori că poţi simţi supărările sau fericirea celui iubit ca şi cum ar fi ale tale. Partea cea mai frumoasă a acestei intimităţi emoţionale este când simţi că cel de lângă tine ştie de ce ai nevoie înainte să-i fi menţionat ceea ce te macină.

Concepţii similare despre familie

Adesea, apar probleme între partenerii care vin din familii cu un istoric foarte diferit. Poate că în cazul unuia familia a reprezentat un factor de stabilitate, în timp ce în a celuilalt relaţiile nu au fost cele mai apropiate. Astfel, încă de la începutul relaţei, este bine de observat modul în care partenerul se raportează la propria familie (nu discută cu părinţii, părinţii refuză să-l mai vadă etc), pentru că adesea acesta va fi modul în care se va comporta şi cu familia pe care şi-o va face.

Metode similare de creştere a copiilor

Oricâtă compatibilitate ar exista între parteneri, aceştia vor avea multe de obiectat în privinţa celor mai bune abordări în creşterea şi educaţia copiilor. Totuşi, cel mai important este să se susţină unul pe altul în faţa copiilor, pentru că este vital ca părinţii să urmeze aceleaşi metode de disciplină şi de creştere a copiilor.

Compensarea lipsurilor celuilalt

O relaţie compatibilă este cea în care partenerul poate să suplinească aspectele în care celălalt nu se descurcă foarte bine şi viceversa. Împreună, partenerii ar trebui să formeze un întreg. Tot în această idee, partenerii trebuie să se susţină reciproc în ceea ce doresc să întreprindă. Din păcate, există relaţii de cuplu în care partenerii sunt atât de sătui unul de altul încât ajung să se saboteze, cu atât mai puţin să se ajute. O astfel de relaţie este toxică, partenerii având tendinţa să-şi reproşeze la infinit defectele.

Compatibilitate în gestionarea banilor

Dacă unul dintre parteneri este obişnuit să arunce cu banii în stânga şi-n dreapta, iar celălalt este genul cumpătat, care consideră că este mai bine să faci economii, cu siguranţă vor avea loc multe discuţii aprinse.

Respectul reciproc

Respectul reciproc este vital pentru orice relaţie. Unde nu există, nu există nici viitor împreună. O persoană nu-şi poate trata partenerul fără respect, în mod constant, pentru că mai devreme sau mai târziu acesta va ajunge într-un punct în care nu va mai accepte să fie tratat astfel.

Tolerarea viciilor

La fel ca evaluarea de la început a relaţiilor cu familia, tot în primii paşi de relaţie ar trebui să decidem dacă putem tolera pe termen lung anumite vicii, fie că este vorba despre fumat, jocuri de noroc, consumul de alcool sau alte obiceiuri care pot fi considerate vicii, bineînţeles, cu condiţia să nu depăşească anumite limite. Acestea sunt tipuri de comportamente care se educă foarte greu sau deloc, aşa că trebuie să ne gândim foarte serios dacă putem să trăim o viaţă alături de un astfel de partener.

Afecţiune exprimată în mod egal

Nu există compatibilitate într-o relaţie de cuplu în care unul dintre parteneri este foarte sever, nu este obişnuit să ofere afecţiune, iar celălalt oferă în mod constant dovezi de afecţiune, dar mai ales are nevoie să i se răspundă în acelaşi fel.

Puterea de a vă cere iertare

Vine un moment, pentru fiecare partener implicat într-o relaţie de cuplu, când va trebui ori să-şi recunoască greşeala şi să-şi ceară iertare ori să refuze ideea că a greşit. Însă, trebuie să reţinem că nimeni nu va fi capabil să reziste la infinit lângă o persoană care vede de fiecare dată numai partea ei dintr-o poveste, iar aceea este cea mai importantă pentru ea.

(articol realizat dn surse online)

Citit 2512 ori Ultima modificare Marți, 04 Decembrie 2018 19:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.